Prøv avisen

Israels afvisning af amerikanske politikere udløser ramaskrig

De to demokratiske kongresmedlemmer Ilhan Omar (tv.) og Rashida Tlaib (th.) burde blive nægtet indrejse til Israel, mener præsident Trump. Det har vist sig at være en upopulær beslutning. Foto: Reuters File Photo / Reuters / Ritzau Scanpix

På opfordring af præsident Trump har Israel nægtet to demokratiske kongresmedlemmer indrejse. Nu får en af dem alligevel adgang til Israel

Præsident Donald Trumps kraftige opfordring til den israelske regering om at nægte to af hans skarpeste kritikere, de demokratiske kongresmedlemmer Ilhan Omar og Rashida Tlaib, indrejse til Israel har sat sindene i kog i begge lande. Efter at Israel i torsdags bekendtgjorde, at de to kongresmedlemmer ikke er velkomne i forbindelse med et planlagt besøg i landet denne weekend, forlød det i går, at Rashida Tlaib kan få adgang for at besøge sin 90-årige bedstemor på den besatte Vestbredden, hvis hun undlader at promovere boykot af Israel under sit ophold i landet. Tlaib afviser imidlertid med henvisning til Israels ”undertrykkende betingelser” at tage imod tilbuddet.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahus regering motiverede sin stærkt usædvanlige bandlysning af de to amerikanske kongresmedlemmer med deres opbakning til den såkaldte BDS-bevægelse, der arbejder for boykot og sanktioner mod Israel. Israel vedtog for nylig en lov, der gør det muligt at forhindre udlændinge, som støtter boykot af Israel, i at blive tildelt indrejsevisa. Repræsentanter for den israelske regering havde dog tidligere bekræftet, at Ilhan Omar og Rashida Tlaib ville få adgang ”ud af respekt for den amerikanske kongres og for den store alliance mellem USA og Israel”.

Både Omar og Tlaib, der begge er muslimer med henholdsvis somaliske og palæstinensiske rødder, har gjort sig bemærket i USA med deres højlydte kritik af både præsident Trump og af Israel. Omar har desuden mødt stærk modstand fra sit eget parti for udtalelser, der opfattes som antisemitiske. Få timer inden den israelske udmelding havde præsident Trump advaret, at Israel ville udvise ”stor svaghed”, hvis landet som planlagt åbnede sine døre for de to politikere.

”De hader Israel & alle jødiske mennesker, & der er intet, som kan blive sagt og gjort for at ændre deres holdning,” skriver Trump på Twitter.

Ved at opfordre en fremmed magt til at straffe to folkevalgte medlemmer af USA’s kongres har præsident Trump ifølge avisen New York Times ”krydset en linje, som amerikanske præsidenter har holdt sig bag, og i realiteten eksporteret sine partipolitiske stridigheder ud over landets grænser”.

Meningsdannere peger også på, at Israels udelukkelse af kritikere strider imod landets principper om tolerance og åbenhed. Selv den indflydelsesrige pro-israelske lobbygruppe the American Israeli Public Affairs Committee, Aipac, kritiserer i en stærkt usædvanlig udtalelse den israelske beslutning.

”Vi er uenige i kongresmedlemmer Omars og Tlaibs støtte til den antiisraelske og fredsfjendtlige BDS-bevægelse samt i Tlaibs opbakning til en enstatsløsning. Men vi mener også, at ethvert medlem af Kongressen bør være i stand til at besøge og opleve vores demokratiske allierede Israel på første hånd,” lyder det fra Aipac.

Ilhan Omar og Rashida Tlaib havde under rejsen til Israel planlagt at mødes med medlemmer af landets parlament samt at besøge de palæstinensiske territorier.