Israel kæmper forgæves mod vold og stenkast i Jerusalem

De seneste dages uroligheder ved al-Aqsa-moskéen udstiller konfliktens årelange stilstand og manglende perspektiv. Israels taktik med at sætte hårdt mod hårdt formår næppe at stoppe volden, der i over et år har præget Jerusalem

Der hersker rådvildhed i Israel om, hvordan man får skabt ro i Jerusalem, der har været plaget af gentagne bølger af uro siden sidste sommer, hvor konflikten mellem Israel og palæstinenserne blev optrappet blandt andet med krigen i Gaza. Her en gruppe palæstinensiske kvinder i karambolage med jødiske mænd.
Der hersker rådvildhed i Israel om, hvordan man får skabt ro i Jerusalem, der har været plaget af gentagne bølger af uro siden sidste sommer, hvor konflikten mellem Israel og palæstinenserne blev optrappet blandt andet med krigen i Gaza. Her en gruppe palæstinensiske kvinder i karambolage med jødiske mænd. Foto: Ahmad Gharabli/AFP.

Hårdere fængselsstraffe for stenkast, flere beføjelser til militæret til at bruge skarp ammunition og mere politi i gaderne.

Det var som at høre et ekko fra det forgangne år, da den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, fremlagde sin opskrift på at komme de seneste dages gadekampe i Jerusalem til livs.

Hver gang en bølge af vold og stenkast er skyllet hen over Jerusalem med stenkast og brandbomber, har det israelske modsvar været at sætte hårdt mod hårdt. Og hver gang har resultatet været, at volden kort tid efter blusser op igen.

Situationen udstiller den rådvildhed, der hersker i Israel om, hvordan man får skabt ro i Jerusalem, der har været plaget af gentagne bølger af uro siden sidste sommer, hvor konflikten mellem Israel og palæstinenserne blev optrappet blandt andet med krigen i Gaza.

”Det er hårdt at genopfinde den dybe tallerken efter at have kæmpet så mange år med fænomenet,” skriver den israelske journalist Amos Harel i dagbladet Haaretz om politikernes metaltræthed, når det gælder problemet med stenkastere.

De seneste dages gadekampe har udspillet sig ved al-Aqsa-moskéen i Jerusalems gamle by på den plads, jøderne kalder Tempelpladsen og muslimer for Den Ophøjede Helligdom. Her er unge palæstinensere og politiet tørnet sammen, og tåregas, chokgranater, sten og brandbomber er fløjet gennem luften ved den gamle, muslimske helligdom.

Palæstinenserne frygter, at Israel har planer om at gøre Tempelpladsen mere tilgængelig for jøder. Siden Israel tog kontrol over området i Seksdageskrigen i 1967, har ordningen været, at jøder kan bede ved Grædemuren nedenfor Tempelpladsen, mens al religiøs aktivitet oppe på pladsen er forbeholdt muslimer.

Samtidig har der den seneste tid været et stigende problem med stenkast mod israelske biler på landevejene gennem Vestbredden og Østjerusalem. En israeler mistede i mandags livet i en trafikulykke, der ifølge politiet skyldtes, at hans bil blev ramt af en sten. Den vedvarende vold i Jerusalem har fået israelske journalister til at omtale fænomenet som en urban intifada.

Selvom der hersker en oprigtig frygt blandt palæstinensere for, at Israel vil ændre reglerne på Tempelpladsen, til trods for at Netanyahu gang på gang understreger, at det ikke vil ske, handler de seneste dages uro om mere end den religiøse plads.

Den palæstinensiske utilfreds udspringer af de manglende perspektiver for fremskridt i konflikten og målet om en palæstinensisk stat, siden den seneste fredsproces, under ledelse af USA, gik i vasken sidste forår. Siden har palæstinenserne oplevet, at bosættelserne på Vestbredden breder sig, Østjerusalem sygner hen, krisen i Gaza er uændret, og der er generelt ikke udsigt til en bedre tilværelse for den almindelige palæstinenser.

Israel og Hamas har angiveligt haft hemmelige samtaler i løbet af sommeren om at ingå en længerevarende fredsaftale. Men da de ikke umiddelbart har båret frugt, er Hamas i Gaza igen begyndt at forsøge at opildne konflikten i Østjerusalem og på Vestbredden.

Derfor vil det næppe løse nogle problemer på længere sigt, når det de næste uger vil myldre med politi i Jerusalems gader, mens unge palæstinensere kan blive idømt årtier lange fængselsstraffe for at kaste med sten.

”Bølgerne af optøjer og stenkast ved Tempelpladsen vil vende tilbage igen og igen og igen,” skriver Ron Ben-Yishai i en kommentar på nyhedssiden Ynetnews.

Både den politiske opposition og venstreorienterede meningsdannere har de seneste dage kritiseret Netanyahu og hans regering for at tro, at bølgen af vold kan løses med hård magt. Det er i høj grad problemer, der kalder på politiske løsninger og ikke blot på mere politi.