Prøv avisen

Israels grænser er defineret af tidligere krige

Her er en oversigt over, hvordan grænserne mellem Israel og Palæstina har ændret sig siden 1940'erne

Præsident Barack Obamas forsøg på at kick-starte fredsforhandlinger mellem israelske og palæstinensiske ledere har fyret op under debatten om, hvordan en foreslået palæstinensisk stat kommer til at se ud.

Obama foreslår grænserne fra før Israel tog kontrol over Vestbredden og Gaza-striben i Mellemøst-krigen i 1967, med en ombytning af land, der tillader at Palæstina beholder en del af territorier inden for Vestbredden.

<b>1947</b><br />FN stemmer for at dele Palæstina, dengang under Britisk mandat, i en jødisk og en arabisk stat. Jøderne accepterer planen, hvilken USA også støtter, men araberne afviser den.
<b>1948-49</b><br />Briterne opgiver kontrollen over Palæstina, og Israel erklærer sig uafhængig. Det angribes af Egypten, Transjordan, Syrien, Libanon og Irak. USA anerkender den nye jødiske stat, men pålægger området en våbenembargo. Krigen ender med, at Israel kontrollerer hele Palæstina bortset fra Vest-bredden kontrolleret af Transjordan og Gaza-striben, der kontrolleres af Egypten.
<b>1967</b><br />Israel besejrer Egypten, Jordan og Syrien i en kort krig og opnår kontrol af Vest-bredden, Gaza-striben, Østjerusalem, Golan-højderne og Sinai-halvøen. Som modsvar vedtager FN's sikkerhedsråd Resolution 242, som forlanger, at Israel trækker sig ud af de besatte områder, og at alle stater i regionen anerkender hinandens suverænitet. USA støtter resolutionen.
<b></b><br /><b>1979</b><br> Israel og Egypten underskriver Camp David-aftalen, en fredsaftale der tilbagegiver Sinai-halvøen til Egypten. Overdragelsen finder sted i 1982. USA hjælper med at forhandle aftalen på plads. <p> <b>1993</b><br> USA mægler en aftale på plads mellem Israel og PLO om begrænset palæstinensisk selvstyre i de besatte områder. Aftalen lægger også grunden til en etablering af en palæstinensisk stat. <p> <b>2000</b><br> Forhandlinger om en permanent bosættelse mellem Israel og palæstinenserne bryder sammen. Uenighed om de israelske bosættelser, palæstinensiske flygtninge og Jerusalems status.