Israels højesteret til Netanyahu: Du har for mange titler

Under regeringsdannelsen i Israel i maj fik Benjamin Netanyahu tildelt sig selv ansvaret for intet mindre end fem ministerier. Så mange titler er imod Israels lovgivning

Israels premierminister Benjamin Netanyahu har fået bud på at skære ned på sine mange ministerposter. Det strider mod lovgivningen at have hele fem poster, når man også er premierminister.
Israels premierminister Benjamin Netanyahu har fået bud på at skære ned på sine mange ministerposter. Det strider mod lovgivningen at have hele fem poster, når man også er premierminister. Foto: Emil Salman/Xinhua.

Udenrigsminister, sundhedsminister, kommunikationsminister, minister for regionalt samarbejde og ikke mindst premierminister.

Det kræver et visitkort af en anseelig størrelse, hvis den israelske regeringsleder, Benjamin Netanyahu, skal præsentere sig med sin fulde titel.

Under den seneste regeringsdannelse i maj fik han tildelt sig selv ansvaret for intet mindre end fem ministerier.

Men mådehold har også sin ret i politik, lyder det nu fra den israelske højesteret. Den har noteret sig, at det er imod Israels grundlæggende lovgivning, når en premierminister rager så mange ministertitler til sig.

”Premierministeren kan på ingen måde samtidig være minister,” fastslog højesteretsdommeren Hanan Melcer tidligere på ugen.

Rettens bemærkning er endnu ikke en endelig afgørelse, men truer alligevel med at give Netanyahu alvorlige problemer.

Hvis han bliver nødt til at give ministerposter fra sig, vil det ødelægge det sirlige system, der holder sammen på hans smalle regering, der blot har støtte af 61 af parlamentets 120 medlemmer.

For at få det nødvendige flertal bag sig har Netanyahu inviteret Israels ultraortodokse partier med i sin regering. Men partiet Forenet Torajødedom vil af princip ikke have ministeransvar i en zionistisk stat.

Derfor har Netanyahu formelt rollen som sundhedsminister, mens det reelt er de ultraortodokse, der sidder på posten.

Udenrigsministerposten regner politiske iagttagere med, at Netanyahu holder på for at have muligheden for på et senere tidspunkt at kunne tilbyde den til en partileder fra oppositionen og dermed skabe et bredere fundament for sin regering, hvis det skulle blive nødvendigt.

Hvis denne ordning ikke kan lade sig gøre, vil det begrænse Netanyahus regerings manøvredygtighed betragteligt, siger Gideon Rahat, professor ved Institut for Statskundskab ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem:

”Især udenrigsministerposten er et godt kort at have på hånden,” bemærker han.

Gideon Rahat forklarer, at højesterets udtalelse er overraskende, da det har været en udbredt praksis i Israel helt tilbage fra statens oprettelse, at premierministeren også har ansvaret for flere andre ressortområder.

I en analyse i dagbladet Haaretz skriver journalisten Yossi Verter, at et forbud vil få dramatiske konsekvenser for sammenholdet i Netanyahus regering.

Det mest sandsynlige udfald er dog, skriver Yossi Verter, at regeringen ændrer reglerne inden den endelige højesteretsdom.

Samtidig tyder meget på, at det ultraortodokse parti er ved at skifte kurs og for første gang i over 50 år vil acceptere en formel ministerpost i en israelsk regering.