Israels iranske mareridt kan blive virkelighed

Når et land truer med at udslette Israel og har mulighed for at udvikle atomvåben, må det tages alvorligt, siger israelsk sikkerhedsekspert. Hvis en iransk atomaftale falder på plads i dag, kan Israel dog ikke gøre meget

Netanyahu (billedet) har tidligere sammenlignet truslen fra et atombevæbnet Iran med Anden Verdenskrigs holocaust, mens net-nyhedsmediet Times of Israel citerer en israelsk regeringstalsmand for, at Iran er farligere for Mellemøsten end Islamisk Stat.
Netanyahu (billedet) har tidligere sammenlignet truslen fra et atombevæbnet Iran med Anden Verdenskrigs holocaust, mens net-nyhedsmediet Times of Israel citerer en israelsk regeringstalsmand for, at Iran er farligere for Mellemøsten end Islamisk Stat. Foto: Ataf Safadi / EPA.

Værre end hvis Islamisk Stat kom i besiddelse af masseødelæggelsesvåben.

Det er en katastrofe i den vægtklasse, der er ved at indtræffe i den østrigske hovedstad, Wien, hvor seks FN-stormagter forhandler med Iran om en historisk atomaftale. I hvert fald hvis man ser situationen med israelske øjne.

I aften udløber den forlængede tidsfrist for forhandlingerne om det iranske atomprogram, som præstestyret holder fast i kun tjener fredelige formål. Meldingerne fra forhandlingerne har de seneste dage lydt, at man trods vanskeligheder nærmer sig enighed om en aftale. I Israel frygter man, at det er den direkte vej til øget iransk magt i Mellemøsten.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, advarede i weekenden om, at en aftale i Wien vil ”bane vejen for produktionen af utrolig mange atombomber og vil kanalisere hundrede milliarder dollars til Iran og styrke det i dets aggressioner og terrorkampagner i vores region og over hele verden.”

Netanyahu har tidligere sammenlignet truslen fra et atombevæbnet Iran med Anden Verdenskrigs holocaust, mens net-nyhedsmediet Times of Israel citerer en israelsk regeringstalsmand for, at Iran er farligere for Mellemøsten end Islamisk Stat.

Målet med forhandlingerne i Wien er dog det stik modsatte. Iran skal forpligte sig på at begrænse sit atomprogram, så det kun kan bruges til civile formål. En forpligtelse, som Det Internationale Atomenergiagentur IAEA's inspektører skal holde snor i, bliver ført ud i livet.

Til gengæld vil en lang række hårde, økonomiske sanktioner blive lettet, som Iran har været underlagt i snart 10 år.

Men udsigten til atominspektører i Iran er ikke nok til at få israelerne til at sove roligt om natten, siger Ephraim Asculai, seniorforsker ved det israelske Institut for Nationale Sikkerhedsstudier.

”Inspektørernes muligheder er meget begrænsede. Hvis Iran beslutter at udvikle atomvåben, kan en aftale i Wien ikke forhindre det. Iran har faciliteterne, materialerne og den nødvendige viden til at gøre det. Jeg siger ikke, at Iran uundgåeligt vil gøre det, men det er utvivlsomt, at Iran har muligheden,” siger han.

Der er mange israelske bekymringer knyttet til den aftale, der bliver forhandlet om. Hvis de økonomiske sanktioner mod Iran bliver fjernet, vil det give præstestyret ressourcer til at blive en endnu større magtfaktor i Mellemøsten.

Iran er allerede dybt involveret i den syriske borgerkrig med støtte til Assad-styret, ligesom der er iranske interesser i spil i konflikter i både Yemen, Irak, Bahrain og Libanon. Israel er især bange for, at det vil betyde flere våben og penge til den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse i Libanon, der er tæt knyttet til Iran.

Samtidig frygter Israel, at en atomaftale vil føre til et våbenkapløb i Mellemøsten. Store sunnimuslimske lande som Saudi-Arabien og Egypten vil føle sig truet af den shiamuslimske stormagt Iran og vil begynde at opruste militært.

Men mest fylder frygten for en iransk atombombe, understreger Ephraim Asculai:

”Irans officielle holdning er, at Israel skal fjernes fra verdenskortet. Når et land, der siger sådan, kan udvikle atomvåben, må det tages uhyre alvorligt.”

Derfor vil en israelsk fordømmelse af aftalen, hvis den falder på plads i aften, også være meget forudsigelig. Men derudover har Israel reelt ikke mange mulighed for at forhindre et iransk atomprogram, siger Ephraim Asculai.

Israelerne har tidligere bombet anlæg i Syrien og Irak, som man frygtede var starten på atomanlæg. Det er dog ikke en mulighed i Iran, siger seniorforskeren. For de iranske anlæg er meget udviklede:

”I Syrien og Irak var der tale om et enkelt kendt anlæg. I Iran er de spredt over adskillige kendte installationer og garanteret også adskillige ukendte. Det vil være en uoverskuelig stor opgave at sætte militært ind over for dem”.