Israels regering er tæt på at lukke landet helt ned igen

Efter at have redet den første coronabølge af er Israel med næsten 2000 nye smittede i døgnet tæt på helt at miste kontrollen over smittespredningen

Så sent som i torsdags var der stadig gang i forretningslivet i Jerusalems gamle by, men nu truer en ny totalnedlukning fulgt af protester. – Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix.
Så sent som i torsdags var der stadig gang i forretningslivet i Jerusalems gamle by, men nu truer en ny totalnedlukning fulgt af protester. – Foto: Ronen Zvulun/Reuters/Ritzau Scanpix.

Israels regering blev i weekenden mødt af omfattende protester, efter at den have indført en ny stribe restriktioner i et forsøg på at undgå at lukke landet ned. Restriktionerne betyder, at forretninger – fødevareforhandlere og apoteker undtaget – svømmebassiner, museer, udstillinger, biblioteker og turistattraktioner blev lukket fra fredag eftermiddag til søndag morgen svarende til israelernes weekend. Restauranter må kun sælge takeaway, sportscentre lukkes, og kun 10 personer må samles. Fra fredag vil alle landets strande blive lukket i weekenden.

Sundhedsminister Yuli Edelstein ville helst have lukket landet helt ned, ligesom det skete i begyndelsen af marts. Der er i øjeblikket omkring 2000 nye smittede i døgnet, så det samlede antal smittede i går nærmede sig de 50.000.

”Hvis tallet når 3000, lukkes alt ned,” advarer Edelstein ifølge israelsk radio.

Modstanden mod en ny, fuld lukning skyldes blandt andet, at ministre er begyndt at se og høre befolkningens voldsomt stigende mistillid til regeringens beslutninger. Siden marts er en million israelere blevet arbejdsløse, og hundredvis af små selvstændige har måttet lukke deres forretninger.

Siden smittetallene i juni begyndte at stige, har premierminister Benjamin Netanyahu og sundhedsministeren fastholdt, at befolkningen er skyld i den stigende smitte. De mener, at folk har været sløsede med at overholde de regler, sundhedsministeriet har udstukket i form af påbud om mundbind alle steder, to meters afstand og skiftende forsamlingsrestriktioner. Det har skabt mistillid, at reglerne har været modstridende, såsom at bryllupper med 250 gæster var tilladt, mens studenterfester var forbudt. En stime bryllupper – og forbudte studenterfester – har medført hundredvis af smittede.

Men mistilliden stikker dybere. Utallige eksperter fra sundssektoren og universiteterne er enige om, at regeringen ikke har taget de nødvendige skridt for at forberede sig på den ny coronabølge. Netanyahu har egenhændigt styret landets coronapolitik. Beslutningsprocessen for at indføre og ophæve restriktioner har været uoverskuelig og er sket uden informationsgrundlag. Der har manglet fagligt samarbejde, og de to, der ledte den første corona-indsats, har forladt sundhedsministeriet af den grund.

”Israel har ikke opbygget et epidemiologisk system, der kan bryde smittekæden,” fastslår en analyse i finansavisen Globes.

Den tidligere general Giora Eiland, der har stået i spidsen for Israels nationale sikkerhedsråd, anbefalede allerede i februar regeringen fem israelske firmaer med teknologi til at bearbejde sundhedsdata, hvis virussen kom til Israel. Men regeringen reagerede ikke:

”Resultatet er blandt andet det kaos, vi ser nu, hvor ingen har indsamlet data, og ingen har bearbejdet dem,” siger Eiland til DemocraTV.

Tidligere forsvarsminister Naftali Bennett, der nu er i opposition, opfordrer til, at coronakrisestyringen sker i samarbejde med sundhedsministeriet og militærets hjemmefrontstyrelse, der har evnen og erfaringen med store projekter. Den nuværende forsvarsminister, Benny Gantz, mener også, at militæret ville egne sig bedst til opgaven, men har ikke formået at sætte sig igennem over for Netanyahu.

Men det er den økonomiske krise, der har fået israelerne til at protestere. Forrige lørdag mødte over 50.000 mennesker op i Tel Aviv og berettede om tomme køleskabe og konti. I weekenden fortsatte protesterne over økonomien, de nye restriktioner og kaos i beslutningsprocessen både i Tel Aviv og foran Netanyahus hjem i Jerusalem, hvor politiet brugte vandkanoner.

Sidste onsdag fjernede politiet med uhørt brutalitet en gruppe demonstranter, der over en måned har krævet, at den korruptionstiltalte Netanyahu træder tilbage. Der var et ramaskrig. Mange af demonstranterne er ældre, tidligere militærfolk og akademikere, der får støtte af store grupper økonomisk desperate unge.

Samme dag skiftede Netanyahu kurs og allokerede 12 milliarder kroner til forskellige støtteordninger. ”Hold-kæft-penge” er det engangsbeløb, som alle israelerne fik i sidste uge, blevet kaldt.

”De mange milliarder er et klart tegn på Benjamin Netanyahus panik over de seneste demonstrationer og et forsøg på at foregribe den bekymring og vrede, der ulmer i befolkningen med udsigt til stadig flere lukninger,” skrev avisen Haaretz i fredags.

Og Israel bliver nødt til at lukke ned, vurderer professor i epidemiologi ved Det Hebraiske Universitets skole for folkesundhed, Ronit Calderon ifølge avisen Globes:

”Forsamlinger i lukkede rum må omgående høre op. Vi må tænke på økonomien, den psykiske sundhed og andre sundhedsaspekter. Corona er ikke alt, men smittestigningen må standses.”