Prøv avisen

Israels store forfatter Amos Oz er død, 79 år

Sammen med David Grossman regnedes Amos Oz for Israels største moderne forfatter. Nu er han død, 79 år gammel. Foto: Dan Bality/AP/Ritzau Scanpix

Det moderne Israels historie og Amos Oz’ liv var vævet tæt sammen. Forfatteren og fredsaktivisten blev født den 4. maj 1939 og voksede op i Jerusalem i årene omkring Israels uafhængighed i 1948. I bog efter bog og artikel efter artikel fulgte han skiftende regeringers politik og den kulturelle udvikling tæt. Sammen med David Grossman regnedes han for Israels største moderne forfatter. Nu er han død, 79 år.

Med titler som ”Judas”, ”Min Michael” og ”En fortælling om kærlighed og mørke” fik Amos Oz læsere verden over. Ingen kunne som han skildre Jerusalems mindre pittoreske sider og den sanselige kærlighed mellem mennesker i konfliktens skygge. Han var enebarn af stærkt intellektuelle forældre med europæisk baggrund, men skiftede i oprør mod sine forældre navn fra Amos Klausner til Amos Oz (Oz betyder styrke), og flyttede som ung i kibbutz.

Med tiden falmede idealerne om en socialistisk, verdslig stat, men Oz vedblev fra sit ståsted på venstrefløjen at kommentere Arbejderbevægelsens og det øvrige Israels udvikling på godt og ondt.

Han virkede desuden som litteraturprofessor ved Ben-Gurion Universitet i Beersheba, gæsteprofessor ved universiteter verden over, og modtog en lang række priser for sine bøger, der er oversat til over 30 sprog, ikke mindst til dansk, hvor Oz har et stort publikum. I et af flere interviews med Kristeligt Dagblad sagde han tidligere om sit liv:

”I mange år gjorde jeg bevidst det modsatte af min far. Han var en højreorienteret intellektuel, jeg blev en venstreorienteret traktorfører. Han var forfatter, men jeg blev landmand. Han boede i en by, jeg boede i en kibbutz. Men når jeg ser på mig selv i dag, ser jeg en forfatter i et værelse fyldt med bøger (...) Jeg er fortsat totalt uenig politisk set med min far, som jeg skændes med hver dag, selvom han har været død i 40 år. Men i mit dagligliv er jeg blevet præcis, som han ønskede.”

Nu er Oz selv død og efterlader sig hustruen Nili og tre børn.

Kristeligt Dagblad bringer en fyldig nekrolog efter nytår.