Israelsk avis: Hvorfor praler Danmark ikke med sin redning af jøder?

Danmark var det eneste besatte land i Europa, der reddede sine jøder under Anden Verdenskrig. Hvorfor råber Danmark ikke op om det nu, hvor så mange kritiserer landet for en fejlslagen politik over for muslimske ekstremister, spørger journalist fra avisen Haaretz

En bevæget statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager i begravelses-ceremonien for den jødiske vagt Dan Uzan, som blev skudt under et attentat sidste weekend.
En bevæget statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager i begravelses-ceremonien for den jødiske vagt Dan Uzan, som blev skudt under et attentat sidste weekend.

Det fremgik først af artiklen, at Danmark var det eneste europæiske land der reddede sin jødiske befolkning under Anden Verdenskrig. Danmark var imidlertid det eneste besatte land, der reddede sine jøder. Kristeligt Dagblad beklager fejlen

Danskere har stået side om side med det jødiske samfund efter weekendens attentat, men hvorfor er befolkningen så tilbageholdende med at fortælle om sin enestående historie med at redde jøder?

Det undrer journalist og blogger Anshel Pfeffer fra den israelske avis Haaretz sig højlydt over. Han har netop været i Danmark i forbindelse med attentatet på synagogen i Krystalgade i København, hvor den frivillige jødiske vagt Dan Uzan blev skudt på klos hold.

“Under mine tre dage i København, hvor jeg talte med adskillige danske borgere, jøder og ikke-jøder om situationen for jøder i landet, var der ingen, der talte om det stolte, enestående kapitel i deres nationale historie,” skriver han.

Mens danskerne stort set er tavse omkring redningsaktionen, har hændelsen gennem tiden affødt enorm respekt blandt jøder – også i Israel. På Yad Vashem Holocaust Museum i Jerusalem kan man se en lille, hvid fiskerbåd, som blev brugt, da danske fiskere i 1943 reddede omkring 7.000 jøder over sundet til det neutrale Sverige og dermed væk fra nazisternes udryddelseslejre.

“Modsat de mange billeder af udryddelse og tilintetgørelse og de få bjærgede ejendele fra ofre og overlevende er denne (danske redningsaktion) et af de eneste lyspunkter i en saga om ødelæggelsen af Europas jøder; hvordan en lille nation, fra kongen til fiskerne, trodsede Hitlers Tyskland og det mørke hav for at redde sit jødiske samfund,” skriver journalisten og tilføjer:

“Det eneste europæiske land, der reddede sine jøder.”

Redningsaktionerne bliver ifølge den israelske journalist så meget vigtigere, efter at attentatet ved synagogen i København har fået mange til at kritisere den danske integrationsindsats over for unge muslimer med ekstremistiske tilbøjeligheder.

Den formodede gerningsmand, som dræbte den jødiske vagt i weekenden, havde efter sigende sværget troskab til Islamisk Stat og gentagende gange udtalt sit had mod jøder. Han var ovenikøbet i forvejen i myndighedernes søgelys på grund af tidligere domme for blandt andet grov vold.

Mange jøder kritiserer ifølge journalisten Danmark for en alt for svag tilgang til radikaliserede muslimer, eftersom fokus i høj grad ligger på anti-radikalisering og integration af unge muslimer – en integrationspolitik, som Danmark ikke har i sinde at opgive, skriver han.

Nogle vil betragte det som eftergivenhed og beskylde danskerne for en formildet tilgang til radikal islam, skriver Anshel Pfeffer.

"Samtidig har lande som Frankrig, hvor tilgangen er en helt anden, tilsyneladende ikke haft mere succes. (…) Ingen ved endnu, hvordan man bedst garanterer en mere optimistisk fremtid, hvor jøder og muslimer kan leve sammen i fred i Europa. Den danske model virker naiv og ude af trit med virkeligheden, men af mangel på bedre alternativer lige nu skylder vi dem at lade tvivlen komme dem til gode, inden vi afskriver deres model,” skriver han og tilføjer: 

”De gjorde det rigtigt, sidste gang Europa stod over for en frygtelig ulykke.”