Prøv avisen

Israelsk domstol dømmer soldat for drab på palæstinenser

Retssagen mod soldaten har haft kolossal bevågenhed fra den israelske offentlighed og skabt splittelse både politiske og internt i den militære ledelse. Samtidig har sagen rejst fornyet debat om hærens etiske retningslinjer. Foto: Heidi LevineHeidi Levine, Pool via AP

Israels befolkning og politiske ledelse har været delt i spørgsmålet om en retssag, hvor en soldat er tiltalt for at likvidere en palæstinenser. I går faldt der dom i sagen, der har skabt fokus på den israelske hærs etiske retningslinjer

Rettidigt selvforsvar eller iskold likvidering?

Spørgsmålet har skåret en kløft gennem det israelske samfund, efter menneskeretsorganisationen B’Tselem i marts offentliggjorde en video, der viste en israelsk soldat skyde og dræbe en 21-årig palæstinenser i Hebron på Vestbredden. Palæstinenseren lå i forvejen på jorden såret af skud, efter at han et par minutter tidligere havde overfaldet en anden israelsk soldat. Alligevel tog den israelske soldat ladegreb på sin automatriffel og skød den unge palæstinenser i hovedet.

Selv har soldaten hævdet, at han skød af frygt for, at palæstinenseren havde en selvmordsbombe på sig. Men i går afgjorde en israelsk militærdomstol under stor, international medieopmærksomhed, at soldaten var skyldig i manddrab. Selve strafudmålingen følgere senere, men familien til soldaten har allerede sagt, at den vil anke dommen.

Retssagen mod soldaten har haft kolossal bevågenhed fra den israelske offentlighed og skabt splittelse både politiske og internt i den militære ledelse. Samtidig har sagen rejst fornyet debat om hærens etiske retningslinjer.

Soldaten har fået opbakning fra den politiske højrefløj i Israel. Her har både ministre og partiledere såsom uddannelsesminister Naftali Bennett fra det bosætterstøttede parti Jødisk Hjem fordømt, at Israel fører retssag mod landets egne soldater.

Flere retsmøder er blevet flyttet på grund af frygt for store demonstrationer fra højreorienterede grupper. Og i går førte domsafsigelsen til sammenstød mellem politi og højreorienterede demonstranter uden for militærdomstolen i Tel Aviv.

”Hvordan kan en terrorist blive betragtet som et offer, mens en soldat bliver dømt som morder?”, siger en af demonstranterne til avisen Jerusalem Post.

På venstrefløjen er sagen blevet set som et eksempel på en tiltagende forråelse af hæren. Samtidig har videoen været en bekræftelse for palæstinensere, der længe har beskyldt den israelske hær for bevidst at likvidere unge palæstinensere, der enten angriber eller ser ud til at ville angribe soldater.

Ifølge en analyse i Jerusalem Post kan domsafsigelsen være med til at styrke det internationale samfunds tiltro til Israels militærs selvjustits og dermed muligvis også gøre Den Internationale Straffedomstol i Haag mindre interesseret i konflikten mellem Israel og palæstinensere.