Israelsk general kræves fyret for at sammenligne Israel med Nazityskland

Hvad sker der, hvis man som fremtrædende israeler vender om på de faste forestillinger om jøder som entydige ofre og bruger mindet om holocaust til at lade den kritiske pil pege på én selv? Svaret er, at ragnarok bryder ud

Den højreorienterede kulturminister Miri Regev er en af dem, der har krævet Yair Golans afgang efter hans udtalelser.
Den højreorienterede kulturminister Miri Regev er en af dem, der har krævet Yair Golans afgang efter hans udtalelser. Foto: DAN BALILTY/AFP.

Der er sjældent stor spænding om rollerne som skurke og ofre, når Israel med store ceremonier og følelsesladede taler markerer det jødiske folkedrab under landets årlige holocaust-mindedag.

Men hvad sker der, hvis man som fremtrædende israeler vender om på de faste forestillinger om jøder som entydige ofre og bruger mindet om holocaust til at lade den kritiske pil pege på én selv? Svaret er, at ragnarok bryder ud.

Det må den næstkommanderende i den israelske hær, generalmajor Yair Golan, erkende efter at være havnet i midten af et offentligt stormvejr på grund af sin tale ved en ceremoni i en kibbutz ved mindedagen i torsdags.

”Hvis der er noget, der skræmmer mig ved mindet om holocaust, er det de frastødende processer, der opstod overalt i Europa og især i Tyskland dengang for 70, 80 og 90 år siden og at se tegn på dem her iblandt os i dag i 2016,” sagde Yair Golan i sin tale.

Her understregede han, at mindet om holocaust bør føre til grundlæggende overvejelser om, hvordan fremmede bliver behandlet i Israel i dag. Og at mindedagen er en oplagt mulighed for at diskutere, hvordan man kan rive intolerance og det moralske forfald i samfundet op med rode.

Mens man i Israel er vant til at høre den slags advarsler mod den tiltagende ekstremisme fra venstrefløjen og menneskeretsgrupper, er det uhørt, at sammenligningen med Nazityskland kommer fra toppen af hæren. Og udtalelserne har givet anledning til et større raseriudbrud fra den politiske højrefløj.

”Det kan ikke være rigtigt, at vicestabschefen, en uniformbærende officer, er en del af delegitimeringen af Israel og siger ting i en offentlig tale, der skader Israel og landets image og styrke,” lød det fra den højreorienterede kulturminister Miri Regev, som efterfølgende sammen med en række andre ministre har krævet Yair Golans afgang.

Også premierminister Benjamin Netanyahu har i skarpe vendinger kritiseret general Golan og beskyldt ham for at slå plat på holocaust uden dog foreløbig at kræve ham fyret. Modsat har andre, især politikere i oppositionen, kritiseret Netanyahu for at kaste smuds på en højstående militærmand i stedet for at bakke op om hæren som den bærende institution i samfundet.

Yair Golan har efterfølgende trukket sin tale tilbage og sagt, at den er blevet misforstået. Og talen kan meget vel blot være et uigennemtænkt fejlskud af en tale, siger Harel Chorev-Halewa, mellemøstforsker ved Moshe Dayan-center ved Tel Aviv Universitet.

Men hele den efterfølgende ophedede debat og den måde, som sagen er blevet brugt på, afspejler en større kamp om skiftende eliter i det israelske samfund.

”Engang var hæren og især ledelsen af hæren tæt knyttet til kibbutz-bevægelsen og bestod som oftest af venstreorienterede folk. Men i dag er der en proces i gang, hvor eliten i samfundet og deriblandt også i hæren er ved at blive skiftet ud. Det er en proces, der skaber en masse ballade og gnidninger,” siger han.

Årsagen er blandt andet, at højreorienterede og nationalreligiøse har fået stærkere fodfæste i samfundet, og ifølge Harel Chorev-Halewa sker der ikke blot et skifte i eliten, men også i normer og værdier.

Samtidig er Yair Golans tale også en påmindelse om, hvordan jøders rolle i verden har skiftet, mener Jonathan Jeremy Goldberg, redaktør ved den amerikansk-jødiske avis Forward.
 
”De (de israelske jøder, red.) må stoppe med at se sig selv udelukkende som ofre og begynde at forstå dem selv også som aktører. Hvis de ikke gør det, er de i fare for at ryge ned af den samme glidebane og selv blive en gerningsmand,” skriver han i Forward.