Prøv avisen

Israelsk politis metode møder kritik

I ugevis har palæstinensiske politikere raset mod Israel for den benhårde måde at håndtere de mange overfald på og har beskyldt politiet for decideret at henrette de ofte meget unge overfaldsmænd. En trænet politimand bør være i stand til at overmande en 14-årig uden at være nødt til at skyde, lyder kritikken. Foto: Wisam Hashlamoun/SIPA

En politimand bør være i stand til at overmande en 14-årig palæstinenser uden at skyde vedkommende, mener en række israelske menneskeretsorganisationer

”Den palæstinensiske terrorist er blevet neutraliseret”.

Sådan lyder den typiske formulering i israelske medier, når israelske journalister beskriver de næsten daglige angreb, der har plaget Israel og Vestbredden i snart to måneder, hvor unge palæstinensere forsøger at stikke israelere ned.

Bag den afdæmpede formulering gemmer sig ofte en virkelighed, hvor den palæstinensiske gerningsmand er skudt på stedet af det israelske politi eller militær.

I ugevis har palæstinensiske politikere raset mod Israel for den benhårde måde at håndtere de mange overfald på og har beskyldt politiet for decideret at henrette de ofte meget unge overfaldsmænd. En trænet politimand bør være i stand til at overmande en 14-årig uden at være nødt til at skyde, lyder kritikken.

Nu begynder israelske menneskerettighedsorganisationer også at stille sig kritiske over for det, der ligner politiets konsekvente strategi om at skyde knivstikkerne på stedet frem for at forsøge at anholde dem og få dem for en dommer.

”Det er Israels sikkerhedsstyrkers pligt at forsvare offentligheden mod angreb og anholde palæstinensere, der er mistænkt for disse handlinger. For at gøre det er de autoriseret til, hvis nødvendigt, at bruge magt, afhængigt af omstændighederne. Men de må under ingen omstændigheder optræde som dommere eller bødler,” skriver menneskerettighedsgruppen B'Tselem i et åbent brev til premierministeren.

Gruppen, der blot er én af en stribe israelske menneskerettighedsorganisationer, der nu råber vagt i gevær, har registreret 48 tilfælde siden oktober, hvor en palæstinenser, der har forsøgt at stikke israelere ned, er blevet skudt og dræbt af politiet. I alt har 10 israelere mistet livet under disse palæstinensiske angreb.

Det er især en episode i denne uge, der har fået kritikkerne til at råbe op. Her forsøgte to palæstinensiske piger på 14 og 16 år at stikke israelere ned med en saks på et marked i det centrale Jerusalem. Pigerne nåede at såre en ældre mand, inden de blev skudt.

På videoovervågningsbilleder ser det ud til, at en politimand derefter går hen og skyder de to piger endnu engang, selvom de ligger stille på jorden.

Den 14-årige pige dør. Den anden overlever og har nu sagsøgt politimanden.

Foreningen Rabbies for Human Rights (Rabbinere For Menneskerettigheder) skriver i en udtalelse, at det blot er den seneste ud af et alarmerende højt antal episoder, hvor palæstinensere er blevet skudt, selv efter de ligger pacificeret på jorden.

Politiets håndtering af knivstikkerierne ligger på linje med mange af de politiske udmeldinger, der har været de seneste uger. Blandt andet har Yair Lapid, partileder for Israels fjerdestørste parti, sagt, at alle palæstinensere, der trækker en kniv, bør skydes og dræbes. Og sikkerhedsminister Gilad Erdan har understreget, at terrorister skal vide, de ikke vil overleve et angreb.

Kritikken fra menneskerettighedsorganisationerne afspejler generelt set heller ikke den brede offentlighed, siger Harel Chorev-Halewa, forsker ved Tel Aviv Universitets Mellemøst-center Moshe Dayan.

”Disse organisationer fylder meget i en international sammenhæng, men i Israel bliver de stort set ignoreret. Israelerne er langt mere fokuseret på frygten for at blive angrebet end på angriberens rettigheder. Holdningen er, at hvis nogen kommer her for at stikke nogen ned, må de også betale prisen,” siger han.

Det israelske politi har kun beføjelser til at benytte skydevåben, når det handler om liv eller død.

Når en ung pige bevæbnet med en saks kan falde ind under den kategori, hænger det ifølge Harel Chorev-Halewa sammen med israelernes erfaringer fra den anden intifada, hvor stribevis af selvmordsbomber sprang i israelske byer.

”Det sidder altid i baghovedet på politifolkene, at der kan sidde et bombebælte under jakken på en angriber,” siger han.