Israelsk støtte til mærkning af bosætterprodukter

Den tidligere formand for det israelske parlament Avraham Burg mener, at det vil være en fordel for Israel, hvis produkter fra jødiske bosættelser bliver mærket separat og ikke kun som Made in Israel

Avraham Burg, tidligere formand for det israelske parlamen, støtter en separat mærkning af produkter som avocadoer og citroner fra den besatte Vestbred. –
Avraham Burg, tidligere formand for det israelske parlamen, støtter en separat mærkning af produkter som avocadoer og citroner fra den besatte Vestbred. –. Foto: Mark GibsonSPL.

Avocadoer og citroner er også storpolitik. I hvert fald hvis de er produkter fra ulovlige israelske bosættelser på den besatte palæstinensiske Vestbred.

Mange steder i verden fra Danmark til Sydafrika er der et pres for at mærke varer fra bosættelser separat, så der ikke længere blot står Made in Israel. Dermed kan forbrugerne selv aktivt fravælge produkterne, hvis de ikke støtter de israelske bosættelser på palæstinensisk jord.

LÆS OGSÅ: Nej til Villy Søvndals mærker

Fortalere for en sådan mærkning, herunder den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF), er blandt andet blevet beskyldt for at fremme antisemitisme. Men de får nu opbakning fra den fremtrædende israelske politiker Avraham Burg, der er tidligere formand for det israelske parlament, Knesset, samt Den Zionistiske Verdensorganisation, WZO, og Det Jødiske Agentur.

I et indlæg i den britiske avis The Independent taler Avraham Burg for en separat mærkning under overskriften Selv jeg en zionist er enig i denne boykot.

Han fortæller, hvordan han personligt fravælger varer fra bosættelserne i de besatte palæstinensiske områder. Han argumenterer videre for, at en adskillelse af varer produceret i selve Israel fra varer fra bosættelserne vil være til Israels fordel. Og det handler netop om storpolitik og fredsprocessen, set med hans øjne.

De EU-lande, der tager disse initiativer, handler i Israels interesse. Det gør de, fordi de tager skridt til at forsvare og styrke den grønne linje, som er før-1967 grænsen mellem Israel og de besatte palæstinensiske områder, skriver Avraham Burg.

Den grønne linje er af afgørende betydning for at opnå fred i Mellemøsten. Det er den linje, der blev tegnet med en grøn blyant på de kort, der var på bordet på tidspunktet for våbenhvilen mellem Israel og de arabiske stater i 1949. Denne linje overlevede desværre kun til krigen i 1967, fortsætter Avraham Burg, der var medlem af Knesset for Arbejderpartiet fra 1992 til 2004, hvorefter han nedlagde sine offentlige hverv.

Briterne har i flere år haft regler om separat mærkning af produkter fra bosættelserne. I Schweiz har landets største supermarkedskæde Migros annonceret, at de også vil mærke varer fra de besatte områder separat, og det sydafrikanske handelsministerium har meddelt noget tilsvarende.

Premierminister i det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden, Salam Fayyad, har brugt den sydafrikanske melding til at opfordre det internationale samfund til en generel boykot af varer fra de jødiske bosættelser i de besatte områder.

I Storbritannien står blandt andre kvækere bag en kampagne, der skal presse virksomheder til at holde op med at sælge varer produceret i bosættelser på de besatte områder. Det gælder ikke kun frugt, grønt og krydderurter, men også havemøbler af plastic.

I Tyskland er borgmesteren i den tyske by Jena, Albrecht Schröter, kommet under hård kritik, fordi han støtter en kampagne fra den katolske organisation Pax Christi om at boykotte alle varer fra Is-rael.

Den generelle boykot skyldes, at den nuværende mærkning ikke skelner mellem staten Israel og de besatte områder.

Mit mål er at kræve en obligatorisk mærkning af varer fra de ulovlige israelske bosættelser på besat palæstinensisk territorium et initiativ som eksempelvis har eksisteret i Storbritannien gennem længere tid, siger borgmesteren til den britiske avis Jewish Chronicle.

I The Independent advarer Avraham Burg mod at spille det antisemitiske kort mod kritikere af bosættelserne.

Det er ikke antisemitisk og ikke anti-Israel at formidle disse budskaber. Tværtimod. Der er tale om en subtil og moralsk forskel, der markerer forskellen mellem Israels store potentiale og dets destruktive evner, mener Avraham Burg.