Israelsk valg sætter landets kristne i et dilemma

Islamisme og jødisk nationalisme udfordrer kristne i Israel op til næste uges valg. Den katolske kirke frygter, at kristne i frustration helt undlader at stemme

Valg i Israel: Kristne i Israel føler sig så fremmedgjorte forud for valget, at de ikke gider at stemme.
Valg i Israel: Kristne i Israel føler sig så fremmedgjorte forud for valget, at de ikke gider at stemme. Foto: Ronen Zvulun.

Kristne har pligt til at stemme ved det israelske parlamentsvalg.

Så klart lyder budskabet fra den katolske kirke i Israel. I en offentlig erklæring forsøger patriarkatet i Jerusalem at overbevise landets kristne indbyggere om, at det er afgørende vigtigt at give sin mening til kende ved valget, der finder sted på tirsdag.

Opfordringen bunder i, at der har spredt sig en følelse af håbløshed og fremmedgjorthed blandt kristne. Samtidig har den seneste tids partipolitiske udvikling sat kristne i et dilemma. Det forklarer David Neuhaus, præst for hebraisk-talende katolikker i Jerusalem.

”Der er opstået en følelse af, at det ikke giver mening at engagere sig i et samfund, der bliver stadig mere ekstrem i sin forståelse af, at dette land kun er et hjem for jøder,” siger han blandt andet med henvisning til et lovforslag sidste år, der havde til hensigt at definere Israel som hjemlandet for det jødiske folk.

Den katolske kirke vil ikke opfordre kristne til at stemme på et bestemt parti, men opfordrer til at stemme for kristne værdier som fred og tolerance, siger David Neuhaus.

Den tiltagende jødiske nationalisme er dog ikke de kristnes eneste bekymring. Langt de fleste kristne i Israel tilhører landets arabiske minoritet og har traditionelt stemt på de arabiske partier, der ikke er islamiske.

Men ved dette valg er Israels arabiske partier gået sammen i en fælles liste, som i øjeblikket står til at blive det tredjestørste parti. Listen indeholder også partier såsom Den Islamiske Bevægelse, hvilket mange kristne vil værge sig for at støtte med deres stemme.

”Hverken islamismen eller den jødiske nationalisme må få kristne til at afstå fra at stemme,” siger David Neuhaus.

Samtidig melder en ny bevægelse sig på banen. Den har som mål at få kristne knyttet tættere til det jødiske flertal i stedet for til den palæstinensiske minoritet, som kristne traditionelt har været en del af.

”Zionismen er langt bedre end den arabiske nationalisme. Det er helt naturligt, at man som kristen stemmer på et zionistisk parti,” siger Shadi Khaloul, der stiller op for det højreorienterede og ultranationalistiske parti ”Israel Vort Hjem”.

Shadi Khaloul er en af de mest markante talspersoner for bevægelsen, der ønsker at skabe en selvstændig identitet for Israels kristne. I stedet for at være defineret som arabere, mener han, at kristne bør betragtes som en del af det gamle, bibelske folk aramæerne.

Det ønske er støttet af den israelske regering, der sidste år gav mulighed for, at kristne kan blive registreret i Israel med en aramæisk identitet.

Tidligere har kristne i Israel kun kunnet blive registreret med en arabisk identitet. Samtidig har kristne også i modsætning til muslimer fået mulighed for at aftjene værnepligt.

Shadi Khaloul mener, at forfølgelsen af kristne i Mellemøsten beviser, at kristne ikke kan identificere sig med det arabiske og muslimske folk.

”Vi bør slutte os til jøderne. De er de eneste, der formår at beskytte os her i regionen. Alternativet er, at vi ender midt i et islamisk kalifatet,” siger han.

Den katolske præst David Neuhaus giver dog ikke meget for Shadi Khalouls projekt og mener, at den aramæiske bevægelse kun formår at tiltrække en meget lille gruppe af kristne.

Den betragtning er professor ved Haifa Universitet Sammy Smooha enig i. Han har som sociolog beskæftiget sig indgående med Israels kristne minoritet og kan ikke genkende et billede af, at kristne skulle være ved at knytte sig mere til den jødiske i stedet forden palæstinensiske identitet.

”Kristne er som muslimerne en del af landets oprindelige befolkning. De føler, at det er deres land og oplever generelt jøderne som bosættere. Kristne er i det store hele en anti-zionistisk gruppe,” siger han.

Sammy Smooha forklarer, at kristne altid har været en meget stærk del af den palæstinensiske sag og traditionelt har indtaget vigtige lederpositioner i den palæstinensiske selvstændighedsbevægelse. Derfor tror han også, at de kristnes dilemma ved valget generelt vil ende med, at de stemmer på den arabiske fællesliste på trods af de islamiske partier.