Israelske ambassader ramt af generalstrejker

Personalet på Israels ambassader bliver udtaget til generalstrejke. Kun nødberedskab skal bemande ambassader.

Der har igen mandag været demonstrationer i Israel, her i byen Jerusalem, mod regeringens domstolsreform.
Der har igen mandag været demonstrationer i Israel, her i byen Jerusalem, mod regeringens domstolsreform. Foto: Stringer/Reuters.

Personalet på Israels ambassader er ifølge nyhedsbureauet Reuters udtaget til at deltage i den generalstrejke, som landets fagforeninger har indkaldt til.

Reuters har set et brev, der er udsendt af fagforeningen, Histadrut. Heraf fremgår det, at ambassadens personale er udtaget til strejke.

Bemandingen på de israelske ambassader skal i stedet være på et nødberedskab.

Det gælder blandt andet i Danmark. Israels ambassade i København oplyser til DR, at den tilslutter sig strejken.

Også i Norge er personalet på Israels ambassade udtaget til strejke. Det bekræfter ambassaden i Oslo til det norske nyhedsbureau NTB.

Den oplyser videre, at det ikke er afgjort hvor store dele af personalet, der strejker. Det står heller ikke klart, præcis hvilke funktioner der vil blive berørt.

Det er formanden for Histadrut, Arnon Bar-David, der har indkaldt til generalstrejke i Israel. Strejken er et modsvar til en domstolsreform, som regeringen i Israel vil gennemføre.

Histadrut er udover ambassade-ansatte og embedsfolk også fagforening for ansatte i sundheds-, bank- og transportsektoren.

Reformen har udløst store protester og har fået kritik for at begrænse domstolenes kontrol med politikerne og beskytte korrupte politikere.

Modsat mener regeringen, at det er nødvendigt at begrænse dommernes magt.

Israels præsident, Issac Herzog, har bedt landets regering om at standse domstolsreformen.

Både Reuters og andre medier har mandag skrevet, at det er ventet, at premierminister Benjamin Netanyahu vil komme med en besked om domstolsreformen.

Mandag eftermiddag klokken 14.45 dansk tid har Netanyahu ikke sagt noget endnu.

Men hans vicepremierminister og justitsminister Yariv Levin har sagt, at han vil acceptere, hvad end beslutning Benjamin Netanyahu tager om domstolsreformens skæbne.

/ritzau/