Prøv avisen

Israelske kvinder smed skoene i protest mod voldsbølge

Hundreder af røde kvindesko blev i går sat side om side på Habima-pladsen foran det nationale teater i Tel Aviv som led i en protest mod, at vold mod kvinder har nået nye højder i Israel. Alene i år er 24 kvinder blevet myrdet. – Foto: Oded Balilty/AP/Ritzau Scanpix

Hundredtusinder af kvinder – og mænd – lammede i går Israel med en punktstrejke i 24 minutter for at sætte fokus på, at 24 kvinder siden årets begyndelse er blevet dræbt, fordi de var kvinder.

Over hele Israel forlod kvinder i går deres arbejdspladser for at deltage i en landsdækkende strejke i protest mod, at kvinder i stigende grad udsættes for vold og regeringens tilsyneladende ligegyldighed over for fænomenet.

Indkørselsvejene til Jerusalem, Tel Aviv og Beersheva blev klokken 10 blokeret af demonstranter, flest kvinder, men også mænd, klædt i sort eller rødt. Også mange andre steder i landet valgte såvel jødiske som arabiske kvinder i løbet af dagen at marchere og markere 24 minutter i respekt for de 24 israelske kvinder, der er blevet dræbt siden årets begyndelse. Udelukkende, fordi de var kvinder.

Flere end 300 institutioner har givet strejken deres fulde støtte. Toppet af Israels præsident Reuven Rivlin, der på sin Twitter-konto i går postede et billede af sin hustru og alle de kvindelige ansatte i præsidentens residens og kontor, der iført sort støttede op om strejken. Det samme gjorde det israelske parlament Knesset, dusinvis af kommuner og lokalråd, der opfordrede deres kvindelige ansatte til at deltage i protesten sammen med alle landets højere læreanstalter. Også den israelske udgave af LO, Histadrut, og en lang række private firmaer havde opfordret deres ansatte til bære sort og støtte initiativet.

Kristeligt Dagblad har spurgt feminist og Knesset-medlem for Den Forenede Liste, Aida Touma-Suleiman, hvorfor spørgsmålet om vold mod kvinder får så mange mennesker på gaden netop nu?

”Jeg tror, at der er et sammenfald af flere ting, ikke mindst de bestialske mord på to piger i sidste uge, men også fordi kvinder her i landet nu forstår, at regeringen ikke vil erkende, hvor alvorlig situationen er og ikke vil gøre noget seriøst ved det. Der ligger en stor plan for en indsats over for vold, som regeringen i halvandet år ikke har bevilget de nødvendige 250 millioner shekel (450 millioner kroner) til. Der mangler socialrådgivere, krisecentre, terapi og uddannelse imod vold. Det koster penge, og nu vil kvinderne ikke vente længere,” siger hun.

I sidste uge blev to piger dræbt i Israel. En 12-årig pige, datter af en afrikansk asylansøger, blev voldtaget og dræbt af moderens ekskæreste. Samme dag blev en 16-årig pige fra en drusisk landsby i det nordlige Israel fundet dræbt efter at have været forsvundet hjemmefra i tre dage. Politiet er fortsat i gang med efterforskningen.

Det var disse to menings-løse drab, der fik tre kvinder til at åbne en Facebook-side med navnet ”Jeg er kvinde – jeg strejker”, og erklære tirsdag den 4. december for en strejkedag.

”Det er på tide, vi går på gaden og giver problemet en klar stemme. Vi kvinder har styrke, og det giver os håb, vi vil ikke holde mund, før kvindeliv kommer til at stå øverst på den nationale dagsorden. Vi er 51 procent af befolkningen, og det kan ikke være meningen, at vi skal trygle regeringen om et nødprogram, der skal forhindre, at kvinder bliver dræbt,” skrev de blandt andet.

De tre kvinders initiativ blev omgående støttet af kvindesagsorganisationer, som til daglig kæmper imod vold i hjemmet og vold mod kvinder, og er også blevet mødt af en overvældende støtte fra store dele af det israelske samfund og har fyldt gadebilledet i de seneste par dage

I Jerusalem lå adskillige demonstranter og agerede i går livløse på et blodplettet fortov strøet med børnelegetøj for at minde om den pris, børnene betaler for volden mod deres mødre.

På pladsen foran det nationale teater Habima i Tel Aviv stod der i går fra morgenstunden hundredvis af blodrødfarvede kvindesko stillet op side om side og talte deres eget tavse sprog om de over 200.000 israelske kvinder, som de sociale myndigheder kender til, der lever udsat for vold i deres dagligdag.

I Israel er der 70 anmeldelser af vold i hjemmet hver dag. Det oplyser den zionistiske kvindeorganisation Wizo, der blandt andet driver krisecentre og programmer for voldsramte kvinder og børn samt holder kurser for voldelige mænd, der er villige til at ændre handlemønster. Men manglende budgetter betyder ifølge Wizo, at kun en brøkdel af klagerne fører til anholdelser eller anden form for støtte til de voldsramte familier.

Blandt ofrene for vold i hjemmet er der uforholdsmæssigt flere arabiske kvinder end jødiske. Ifølge Knesset-medlemmet Aida Touma-Suleiman er socialrådgiverne i den arabiske befolkning overbelastede og har ansvar for tre gange flere klienter end deres jødiske kolleger, samtidig med at manglen på krisecentre er akut.

Kvindestrejken var planlagt til at kulminere i aftes med en massedemonstration på Rabin Pladsen foran Tel Avivs rådhus.