Prøv avisen

Israelske ministre kræver drabsdømt soldat benådet

Støtter til den israelske soldat Elor Azaria jubler efter dommen på 18 måneders fængsel i tirsdags. Nu kræver flere israelske politikere, at soldaten, der er dømt for at have dræbt en allerede såret palæstinenser, benådes. Foto: Oded Balilty/AP/Polfoto

Israelsk demokrati-ekspert kalder krav om at benåde soldat, som er idømt 18 måneders fængsel for drab på palæstinenser, for udtryk for populisme

”Du er en helt,” siger faderen og klapper sin søn stolt på brystet.

Moderen lægger sin arm om halsen på sønnen og spreder sine fingre på hans uniformerede bryst, så fotograferne kan fotografere hendes blåmalede negle. ”Min søn helten”, står der bogstav for bogstav med hvidt på den blå neglelak.

Scenen udspiller sig tirsdag i militærdomstolen i Tel Aviv. Sønnen Elor Azaria har netop fået sin dom: 18 måneders fængsel. Forældrene er sejrsstolte. Det kunne have været meget værre.

I januar kendte militærdomstolen den i dag 21-årige Azaria skyldig i manddrab for at have skudt og dræbt en såret palæstinenser. I tirsdags gav dommerne ham den kortest mulige straf- udmåling.

Sagen har splittet det israelske samfund: Mellem dem, der mener, at soldaten er en helt, og dem, der betragter ham som en morder, en soldat, der har brudt reglerne.

”Jeg er skuffet over dommen, som jeg ikke synes stemmer overens med handlingens alvor,” siger professor Mordechai Kremnitzer, vicepræsident ved tænke-tanken The Israel Democracy Insitute (Det Israelske Demokrati-institut), IDI.

Sagen har også afsløret en splittelse mellem militærets ledelse og Israels højrenationale regering.

I marts sidste år blev en gruppe israelske soldater i byen Hebron på Vestbredden angrebet af to palæstinensere med knive. Det lykkedes de to at såre en af soldaterne, før soldaterne skød. Den ene palæstinenser døde på stedet, den anden lå blødende på jorden.

Folk stimlede sammen, bosættere, palæstinensere og soldater stod omkring, da militærambulancen ankom. Elor Azaria ankom som samarit med ambulancen. Steg ud, så situationen, ladede sit våben og skød en kugle gennem hovedet på den sårede palæstinenser. Nogen hørte ham mumle, ”den terrorist fortjener at dø”. Der var gået 11 minutter fra knivstikhandlingen, til Azaria skød i Hebron, hvor der bor cirka 800 israelske bosættere bevogtet af flere tusinde soldater. Baruch Marzel, en af bosætternes ledere, gav anerkendende soldaten hånd, efter at han havde skudt.

Det hele blev filmet af en palæstinensisk fotograf, der arbejder for den israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselem, men også af diverse sikkerhedskameraer.

Da B’Tselems video blev vist på israelsk tv, fordømte både premierminister Benjamin Netanyahu og den daværende forsvarsminister, Moshe Ya’alon, soldatens handling som værende ude af trit med det israelske militærs værdier, og soldaten blev anholdt.

Men folkestemningen rejste sig hurtigt til forsvar for Azaria. Argumentet om, at staten havde stukket en soldat en kniv i ryggen, blev støttet af den politiske højrefløj, blandt andre lederen af bosætterpartiet Jødisk Hjem, undervisningsminister Naftali Bennett, som krævede soldaten benådet. Under påvirkning af den stemning trak Netanyahu i land og begyndte at tale om benådning.

Soldaten selv har fastholdt, at han frygtede, at den sårede palæstinenser bar et bombebælte og stadig ville kunne detonere bæltet midt i menneskemængden. Et argument, domstolen har afvist. Men efter dommen er kravet om benådning rejst igen.

”Elor blev sendt for at forsvare Israel midt i en bølge af palæstinensiske terrorangreb. Han kan ikke skulle i fængsel, ellers betaler vi alle prisen,” lyder det fra undervisningsminister Naftali Bennett, der tidligere har sagt, at en ung soldats skuldre er for smalle til at bære hele nationen.

Kravet bakkes op af en række ministre fra Netanyahus eget Likud-parti.

Forsvarschefen Gadi Eisenkot har i går i Knessets udenrigs-og forsvarsudvalg ifølge avisen Haaretz opfordret politikerne til at holde sig ude af sagen:

”Som alle ved, er det her en intern sag. Militæret har en velordnet proces. Det er ikke noget, der skal foregå i Knesset,” skal Eisenkot have sagt især henvendt til undervisningsminister Bennett.

Eisenkot har også tidligere i forløbet afvist diverse ministres opfattelse af soldaten som ”vores allesammens dreng” ved at minde om, at soldater er ”voksne mænd, som må være parate til at give livet for at forsvare landet.”

Forsvarsminister Avigdor Lieberman, der var i opposi-tion, da skudepisoden fandt sted og dengang opfordrede hele Israel til at møde op og støtte soldaten i retten, siger nu, at retssystemet skal respekteres.

”Det, vi ser her, er en række populistiske politikere, der bruger denne sag til kynisk at score billige point på militærets bekostning,” vurderer professor Kremnitzer.

”For nogen af dem, og jeg sætter ikke navne på, er det også et værdispørgsmål. De mener, at det, soldaten Azaria gjorde, er ’i orden’ eller ’næsten i orden’, at det burde have udløst en militær disciplinærsag og ikke en retssag. Jeg kan ikke afgøre, hvad der vejer tungest: værdi eller populisme.”

Soldatens forsvarere har nu to uger til at anke dommen, men hvis de gør det, kan de ikke søge om benådning.