Israelske reservister vil gøre op med negativ omtale af Israel

Organisationen “Reservists on Duty” mener, at alt for mange i Vesten vokser op med et vrangbillede af Israel

“Det gør ondt at se, hvordan Israel bliver omtalt i verdens medier,” siger Eldar Maider, der er en del af Reservists on Duty. Arkivfoto.
“Det gør ondt at se, hvordan Israel bliver omtalt i verdens medier,” siger Eldar Maider, der er en del af Reservists on Duty. Arkivfoto. Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fra sin stol bag et lille firkantet bord i gårdhaven på en af Tel Avivs hippe cafeer taler 28-årige Eldar Maider i et behersket toneleje. Om få dage rejser han til Danmark sammen med tre andre israelere fra organisationen "Reservists on Duty" (Reservister på vagt) for, som han selv siger, at tale om Israel i øjenhøjde. Han skal blandt andet møde unge danske skoleelever, studerende og deltage i interview på Radio Shalom Copenhagen. 

Med en fortid i den israelske hærs faldskærmstroppe-enhed og som nuværende student tog Eldar Maider sidste år en beslutning om slutte sig til Reservists on Duty. Organisationen er på mange måder et modspil til "Breaking The Silence" (Bryd tavsheden), der i årevis har modtaget finansiel støtte fra Danmark for at sætte fokus på israelske soldaters vidnesbyrd fra krigstid og hverdag på Vestbredden.

Reservists on Duty består også af reservesoldater, men i stedet for – som Breaking The Silence – at fokusere på beretninger om israelske soldaters overgreb, føler medlemmerne af Reservists on Duty sig forpligtet til at dele en mere nuanceret historie med resten af verden. 

“Det gør ondt at se, hvordan Israel bliver omtalt i verdens medier,” siger Eldar Maider.

Han tilskriver medier en stor betydning for almenbefolkningernes grundlæggende opfattelse af Israel. Og ræsonnementet er, at når omtalen ofte er negativ, skabes der et tilsvarende negativt billede af Israel.

“Israel er så meget andet end konflikterne i Gaza og på Vestbredden,” siger han og nævner en række af de områder, hvor Israel fører an på verdensplan.

Innovation, cybersikkerhed, forskning og vandingsprojekter. I samme åndedrag siger han, at det dog ikke handler om at gemme problemerne væk. 

“Israel er ikke noget perfekt land, og jeg har naturligvis tænkt mig at tale om problemerne,” siger Eldar Maider og pointerer, at en af hovedårsagerne til at slutte sig til Reservists on Duty var, at han, lige som mange andre israelere, helt grundlæggende føler sig misforstået. Derfor ønsker han at beskrive Israel med sine egne ord. Ikke som politiker, ikke som ambassadør, men som en helt almindelig ung israeler. 

Eldar Maider ved godt, at det er Israels besættelse af Vestbredden og de israelske soldaters daglige kontrol af millioner af palæstinenseres liv, der er det store emne, når Israel diskuteres. Et emne, der også deler vandene i Israel. Nogle mener, Israel kan opnå en varig fred med palæstinenserne ved at afvikle besættelsen. Andre, at en vis israelsk tilstedeværelse er nødvendig for at værne om statens sikkerhed.

Eldar Maider hører til sidstnævnte gruppe. Og ikke uden grund. Han var en lille dreng, da al-Aqsa-intifadaens selvmordsbombere tog det ene israelske menneskeliv efter det andet, og palæstinensiske betjente skød med de våben, Israel havde givet dem få år forinden, da Selvstyret blev oprettet.

Han var 11 år, da Israels politikere rømmede bosættelserne i Gaza med truslen om, at hvis så meget som en eneste raket ville blive affyret fra Gaza, så ville Israel knuse hele Gazastriben. Årene har vist, at tingene ikke altid udvikler sig som planlagt. De samme væksthuse, som de israelske bosættere lod stå til palæstinensernes brug under rømningen, bliver i dag brugt af Hamas til at skjule affyringsramper til raketter. 

“Israelske soldaters tilstedeværelse på Vestbredden handler ene og alene om at forhindre palæstinensiske terrororganisationer i at udføre angreb inde i Israel,” siger Maider.

“Ingen israelske soldater nyder at aftjene værnepligt ved kontrolposterne på Vestbredden. Men vi forstår, at de er nødvendige for sikkerheden i de israelske byer, der i nogle tilfælde ligger fem minutters kørsel derfra,” siger han. 

Her stopper han et øjeblik og fører samtalen videre til et af de emner, Breaking The Silence ofte fokuserer på. Nemlig israelske soldaters overgreb mod civile palæstinensere ved kontrolposterne. 

“Jeg er nødt til at sige, at jeg er stolt over at bo i et land med et retssystem, der rent faktisk dømmer og straffer soldater, der udfører den slags overgreb.” 

Som en eventuel løsning på konflikten så Eldar Maider gerne, at de jødiske bosættere på Vestbredden kunne bo som et jødisk mindretal blandt palæstinenserne, lige som to millioner palæstinensere bor i Israel som et mindretal med fulde rettigheder. 

Men en af de pointer, han tager med sig til Danmark, er, at den største hindring for fred i øjeblikket er det had til Israel og jøder, som generationer af palæstinensere vokser op med. 

“Vi er nødt til at begynde at tænke på, hvordan vi kan leve fredeligt med hinanden, og palæstinenserne er nødt til at droppe tanken om, at Israel vil ophøre med at eksistere,” siger Eldar Maider og tilføjer:

“Jeg tager ikke til Danmark for at ændre regeringens politik over for Israel. Men hvis jeg kan ændre en enkelt ung danskers syn på Israel, så er det det hele værd.”