Prøv avisen

It-milliardærer vil forandre verden

Facebook-stifter, Mark Zuckerberg, hans hustru, Priscilla Chan, og parrets nyfødte datter, Max.

Facebook-stifteren Mark Zuckerbergs velgørenhed afspejler, at unge it-milliardærer er ved at indlede en ny æra for filantropi i USA

Saligere er det at give end at modtage. Sådan sagde Jesus ifølge Bibelen, og sådan synes et stigende antal unge it-milliardærer i USA at tænke.

Senest har den 32-årige Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, og hans hustru, Priscilla Chan, vakt stor opsigt med deres løfte om i løbet af en årrække at donere 99 procent af deres aktier i selskabet - hvilket med dagens kurs svarer til en værdi af 45 milliarder dollars (cirka 316 milliarder kroner) - til velgørenhed. Løftet blev offentliggjort tirsdag som et åbent brev til deres nyfødte datter, Max.

”Der er så meget mere, vores generation kan gøre, for at din generation kan leve i en bedre verden,” skriver de nybagte førstegangsforældre i brevet.

Zuckerbergs og Chans pengeløfte er et af de største, som nogensinde er set i filantropiens verden. De har stiftet et nyt selskab, The Chan Zuckerberg Initiative, og ifølge det åbne brev er de især optaget af at kurere sygdomme, støtte iværksætteri og innovative teknologier og øge adgangen til uddannelse og til internettet verden over.

Det enorme pengeløfte gør med et slag Mark Zuckerberg og Priscilla Chan til nogle af verdens vigtigste filantroper, og de indskriver sig i en lang amerikansk tradition, der rækker tilbage til industribaronerne Andrew Carnegie og John Rockefeller, hvis fonde stadig er blandt landets største og vigtigste.

De er samtidig repræsentanter for en ny generation af it-milliardærer, der har overhalet donorer fra finansverdenen som USA's største velgørere, og som er ved at indlede en ny, gylden æra for filantropi i USA. Ifølge en opgørelse fra det amerikanske fagtidsskrift Chronicle of Philanthropy øgede USA's 50 mest gavmilde filantroper i fjor deres donationer til velgørenhed med 33 procent. Det skete takket være en 1,9 milliarder (cirka 13 milliarder kroner) stor gave fra Microsoft-stifteren Bill Gates kombineret med en opsigtsvækkende gavmildhed fra adskillige unge it-milliardærer under 40 år.

Ifølge Michael Moody, der er professor ved centret for filantropi på Grand Valley University i delstaten Michigan, er de unge it-milliardærer modsat deres filantropiske forgængere typisk ikke interesserede i at opbygge traditionelle fonde. De ønsker i stedet at skabe omgående forandring, især hvad angår innovation og videnskabelige gennembrud.

”De er altid på udkig efter en bedre musefælde. Det er sådan, mange af dem har tjent deres penge,” forklarer han til Chronicle of Philanthropy.

Den nye filantropiske bølge, som Mark Zuckerberg og Priscilla Chan nu sætter yderligere kraft bag, blev indledt i 2000, da Bill Gates etablerede verdens største velgørende fond, The Bill & Melinda Gates Foundation. Fonden har i løbet af de sidste 15 år givet mere end 34 milliarder dollar (cirka 239 milliarder kroner) væk og udøver med sit svimlende budget enorm indflydelse på den globale udviklingssektor.

Der er imidlertid også kritiske røster, der advarer, at medaljen har en bagside. Vi sætter nu vores lid til, at teknologimilliardærerne vil løse vor tids mest presserende udfordringer, og det er et problem, skriver eksempelvis David Auerbach, der er forsker ved tænketanken New America, i onlinemediet Slate.

”Mens Zuckerberg og Gates nyder stor indflydelse takket være deres penge, så forstørres denne magt af den komplette mangel på offentlig vilje til, at staten løser vores mest presserende problemer,” skriver han.

Samme bekymring deler den tyske skibsmagnat Peter Krämer, der i et interview med det tyske magasin Der Spiegel i 2010 kritiserede det amerikanske skattesystem, der ved at tillade skattefrihed for velgørenhed gør det attraktivt for rigmænd at donere deres penge til selvvalgte formål i stedet for at betale høje skatteregninger.

”Det er en skidt overførsel af magt fra staten til milliardærerne. Så det ikke er staten, der afgør, hvad der er godt for folket, men i stedet de rige. Det er en udvikling, som jeg opfatter som meget dårlig. Hvilken retmæssighed har disse mennesker til at afgøre, hvor massive pengesummer vil flyde hen,” spurgte Peter Krämer.

Mark Zuckerbergs første filantropiske projekt, som oftest beskrives som en fiasko, var en 100 millioner dollars (cirka 700 millioner kroner) stor donation til at forbedre de offentlige skoler i byen Newark i New Jersey. Han og hustruen har siden finansieret en ny skole i et af San Francisco-områdets mindrebemidlede nabolag og et traumecenter på et sygehus, hvor Priscilla Chan har arbejdet som børnelæge. Parret har også så sent som i denne uge sammen med Bill Gates søsat en koalition til at investere i bæredygtige energiløsninger.