Prøv avisen

Italien anklages for fremmedhad

Nye forslag fra Berlusconis regering, der slår hårdt ned på illegal indvandring, er med til at øge fremmedhadet, lyder kritikken fra Europarådet. - Foto: Cesare Abbate

Borgere og politikere i Italien er med til at fremme en fremmedhadsk stemning, lyder kritikken i en ny rapport fra Europarådet

I begyndelsen af måneden lå solgæster på stranden i Napoli og stirrede på ligene af to roma-piger uden at gøre noget.

Og i slutningen af juni foreslog regeringen i Italien at registrere alle romaer ved at tage deres fingeraftryk.

Det er nogle af eksemplerne på, at borgere og politikere i Italien er med til at øge en fremmedhadsk stemninger, konkluderer Europarådet i en ny rapport, skriver Spiegel Online.

Rapporten kritiserer behandlingen af sigøjnerminoriteterne romaer og sintier. Derudover er der hårde Berlusconis regerings forslag til hårdere nedslag på illegale indvandrere - som ifølge regeringen sker for at beskytte landets sikkerhed.

- Bekymring om sikkerheden kan ikke være det eneste grundlag for udlændingepolitik. De foranstaltninger, der nu oprettes i Italien, overser humanitære principper for principper for menneskerettigheder og kan være med til at skabe mere fremmehad, skriver Europarådet i rapporten.

Beskyttelse af menneskerettigheder
Den italienske regering fik massiv kritik af menneskerettighedsgrupper for kun at ville registrere romaer, og det fik forrige uge politikerne til at ændre forslaget, så alle italienere nu skal afgive fingeraftryk.

Rapportens forfatter, kommissær Thomas Hammarberg mener, at udvalgte nationale og lokale politikere såvel som dele af pressen har været med til at øge fremmedhadet i landet.

Under Berlusconis ledelse har der været en række forslag, der slår hårdt ned på illegal indvandring. I weekenden smed to maskerede mænd på en motorcykel en molotovcocktail efter en gruppe på 60 romaer.

Ifølge Hammarsberg har romaerne og sintierne et 'presserende behov for effektiv beskyttelse af deres menneskerettigheder, særligt de sociale rettigheder som retten til en tilstrækkelig bolig og uddannelse'.

Den italienske regering afviser kritikken og kalder konklusionerne for udokumenterede.

Også den danske udlændingepolitik er tidligere blevet kritiseret af Europarådet for at være fremmedfjendsk.

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a press conference on a second day of a European Summit at the headquarters of the European Council on June 20, 2008 in Brussels. Italian Prime Minister Silvio Berlusconi accused EU commissioners of causing trouble for national governments and warned he would raise the issue Thursday during the European Union summit. AFP PHOTO / JOHN THYS Foto: JOHN THYS Denmark
Italian opposition leader Silvio Berlusconi speaks to reporters following a meeting with Senate speaker Franco Marini at the Senate in Rome February 4, 2008. Berlusconi and his main conservative ally Gianfranco Fini met Marini for the final stage of talks requested by Italys President Giorgio Napolitano to seek cross-party support for electoral reform. REUTERS/Max Rossi (ITALY). (Foto: MAX ROSSI/Scanpix 2008) Foto: Max Rossi