Italien kræver vaccination af børn før skolestart

Italienske forældre demonstrerer mod et nyt dekret fra regeringen, der kræver børn vaccineret mod 12 sygdomme, før de kan komme i skole

Italienere over hele landet har den seneste tid demonstreret mod regeringens planer om at gøre vaccination af børn obligatorisk. Foreløbig uden held. I sidste uge udstedte regeringen et dekret, der kræver, at børn bliver vaccineret, før de kan begynde i skole. I går begyndte parlamentet lovbehandlingen. –
Italienere over hele landet har den seneste tid demonstreret mod regeringens planer om at gøre vaccination af børn obligatorisk. Foreløbig uden held. I sidste uge udstedte regeringen et dekret, der kræver, at børn bliver vaccineret, før de kan begynde i skole. I går begyndte parlamentet lovbehandlingen. – . Foto: Zeus/Zuma Press/ritzau.

Den seneste uge har tusinder af italienere gået i demonstration flere steder i landet mod et dekret fra regeringen, der påbyder forældre at vaccinere deres børn mod 12 sygdomme med omgående virkning. Det italienske parlament tog fat på behandlingen af sagen i går.

Iført hvide T-shirts, bannere med tekster som ”Vaccinazismo” og med råb om ”frihed” mødtes modstandere fra hele landet til det hidtil største møde i søndags i Rom. Det var den foreløbige kulmination på den frustration og vrede, som mange forældre føler, fordi de er blevet frataget retten til selv at bestemme.

”Det er en demonstration for retten til at vælge frit,” sagde Adriano Zaccagnini fra organisationen Movimento Democratico E Progressista til avisen Corriere della Sera.

”Man får folk til at støtte vaccinationer ved at involvere dem, ikke ved at presse det ned over dem,” sagde han og efterlyste, at regeringen i stedet investerer i forskning og overvågning af negative følger af vaccinationer af børn.

Regeringens dekret betyder, at alle børn i alderen 0-6 år skal vaccineres mod 12 sygdomme. Bliver de ikke det, må de ikke komme i børnehave eller skole, og deres forældre risikerer bøder fra 500 euro til 7500 euro (3700 kroner til 55.800 kroner) og i sidste ende at få frataget forældremyndigheden.

Det var i forvejen obligatorisk at vaccinere mod de fire sygdomme stivkrampe, polio, difteritis og hepatitis B, men nu er yderligere otte sygdomme kommet på listen, deriblandt skoldkopper, fåresyge og mæslinger.

Den nye lov kommer, fordi mange italienere er holdt op med at få deres børn vaccineret, og regeringen frygter udbrud af epidemier. Antallet af børn med mæslinger femdobledes i maj i forhold til sidste år. I år har der indtil nu været 2851 tilfælde i følge sundhedsministeriet, over 200 af dem blandt sundhedspersonale. 88 procent af de syge var ikke vaccinerede.

Italien er et af de lande, hvor mistro over for vaccinationer og frygt for, at de gør mere skade end gavn, er groet stærkt, og spørgsmålet om tvungne vaccinationer er blevet et betændt politisk emne, med hadske og polemiske indlæg i debatten.

”En obligatorisk vaccination bør gives mod sundhedsminister Beatrice Lorenzins tåbeligheder,” erklærede et parlamentsmedlem fra femstjernebevægelsen M5S, Carlo Sibilia, således forleden på Facebook.

”Inkompetent politik i stedet for videnskab. At påtvinge 12 vaccinationer giver ikke mening. Vi har ingen epidemi, som gør det nødvendigt,” skrev parlaments-medlemmet, der nu får en retssag på halsen, fordi han også skrev:

”Måske vi en dag får at vide, hvor mange Rolex-ure, ministeren har fået for at lave den her lov?”

Sundhedsminister Lorenzin svarede, at ”det er anklager helt uden hold i virkeligheden”, og hun lægger nu sag an mod ham.

En virolog og professor på San Raffaele-hospitalet i Milano, Roberto Buioni. der har talt kraftigt imod No Vax (Ingen vaccine)-bevægelsen, har for nylig fået dødstrusler:

”Det er utroligt, at det her kan foregå i 2017. Ingen videnskabsfolk er imod vaccinationer. Hvilken astronom vil i dag sige, at jorden er flad? Hvilken matematiker at fem og fem giver 11?,” siger han til avisen La Repubblica.

”Videnskaben er ikke dogmatisk, og man kan stille spørgsmål ved alt, men de mennesker, der hævder, at vaccination fremkalder autisme, bør lave et studie og bevise det videnskabeligt. Ellers er det ikke sandt. Og den slags forskning og undersøgelser findes ikke,” fastslår professoren.

En anden mod-organisation, den nationale bevægelse for retten til frit at vælge, der demonstrerede i lørdags i Ravenna, peger på, at staten ignorerer, at der er børn, som er blevet skadet af vaccinen.

”Ingen taler om, at der fra 2014 til 2016 er fem børn, som døde inden for tre døgn efter at være blevet vaccineret,” sagde Giorgio Rosso, en af bevægelsens talsmænd.

”Regeringen vil bestemme over os, men den tager ikke ansvar. I de tilfælde, hvor børn bliver skadet af vaccinationen, ligger alle udgifter på forældrene. De kan kun håbe på at få erstatning fra staten, men ofte bliver de afvist eller må gennem utallige retssager,” siger Rosso til webmediet RavennaToday.

Dekretet om obligatorisk vaccination blev underskrevet af Italiens præsident, Sergio Mattarella, i sidste uge og træder i kraft med det samme, så forældre til børn op til seks år den 10. september, ved skolestart, skal præsentere et bevis for, at deres barn er vaccineret. Men parlamentet skal samtidig vedtage dekretet som lov inden for 60 dage, og modstanderne håber nu på, at det ikke sker.