Prøv avisen
Interview

Italiener skal for retten for at hjælpe med assisteret selvmord: Jeg valgte at løbe risikoen for at ændre noget

Marco Cappato har i årevis kæmpet for at få lovliggjort aktiv dødshjælp og assisteret selvmord i Italien. – Foto: Massimo Percossi/AP/ritzau

I dag begynder en retssag i Milano mod en italiener, der er anklaget for at have påvirket og hjulpet en syg landsmand med at begå selvmord. Marco Cappato forklarer her, hvorfor han gjorde det

Den 18. januar i år sendte en desperat syg mand en video til Italiens præsident, Sergio Mattarella. Blind, totalt lammet og næsten ude af stand til at tale fik Fabiano Antoniano fremstammet nogle få ord. Meningen var dog ikke til at tage fejl af. Han bad om lov til at dø.

I dag kommer den 46-årige Marco Cappato så for retten i Milano, anklaget ikke kun for at have hjulpet Antoniano til at dø, men også for at have tilskyndet ham til at begå selvmord på en klinik i Schweiz.

”Jeg var nødt til at gøre det for ham. Kort tid forinden havde han sagt til mig, at hvis jeg ikke hjalp ham, ville han finde én, der kunne komme og skyde ham med en pistol. Jeg gjorde, hvad han bad mig om,” siger Marco Cappato.

Den 26. februar kørte han fra Milano til Schweiz med den 40-årige lamme mand, som begik assisteret selvmord morgenen efter på en klinik. Videoen til den italienske præsident havde skabt voldsom debat, så på få uger var Fabiano Antoniano, altid kaldet DJ Fabio, blevet en kendt person, og hans sag blev diskuteret med stor passion i hele landet.

”Så han var meget bange for, at nogle skulle genkende ham, og vi skulle blive stoppet på vejen. Vi kørte i hans bil og holdt pause et par gange undervejs, og jeg sagde til ham igen: ’Hvis du ændrer mening, kører vi tilbage til Milano.’ Men han var fokuseret og vidste, hvad han ville,” fortæller Marco Cappato.

DJ Fabo havde været en meget aktiv mand, der rejste, klatrede i bjerge og kørte cykelcross udover at begejstre tusinder af unge som populær discjockey. Det var netop på vej hjem fra sådan et job, at han kørte galt en nat i sommeren 2014. Han blev totalt blind og lammet fra hovedet og ned og trak kun vejret og spiste ved mekanisk hjælp. Han havde meget svært ved at tale, og hans kæreste, der blev ved hans side til det sidste, måtte ofte tale for ham, når han lod sig interviewe eller oversætte, fordi han var svær at forstå.

Se den video Fabiano Antoniano sendte til Italiens præsident:

Jeg var nødt til at gøre det for ham. Kort tid forinden havde han sagt til mig, at hvis jeg ikke hjalp ham, ville han finde én, der kunne komme og skyde ham med en pistol. Jeg gjorde, hvad han bad mig om

Marco Cappato