Prøv avisen
Interview

Italiener skal for retten for at hjælpe med assisteret selvmord: Jeg valgte at løbe risikoen for at ændre noget

Marco Cappato har i årevis kæmpet for at få lovliggjort aktiv dødshjælp og assisteret selvmord i Italien. – Foto: Massimo Percossi/AP/ritzau

I dag begynder en retssag i Milano mod en italiener, der er anklaget for at have påvirket og hjulpet en syg landsmand med at begå selvmord. Marco Cappato forklarer her, hvorfor han gjorde det

Den 18. januar i år sendte en desperat syg mand en video til Italiens præsident, Sergio Mattarella. Blind, totalt lammet og næsten ude af stand til at tale fik Fabiano Antoniano fremstammet nogle få ord. Meningen var dog ikke til at tage fejl af. Han bad om lov til at dø.

I dag kommer den 46-årige Marco Cappato så for retten i Milano, anklaget ikke kun for at have hjulpet Antoniano til at dø, men også for at have tilskyndet ham til at begå selvmord på en klinik i Schweiz.

”Jeg var nødt til at gøre det for ham. Kort tid forinden havde han sagt til mig, at hvis jeg ikke hjalp ham, ville han finde én, der kunne komme og skyde ham med en pistol. Jeg gjorde, hvad han bad mig om,” siger Marco Cappato.

Den 26. februar kørte han fra Milano til Schweiz med den 40-årige lamme mand, som begik assisteret selvmord morgenen efter på en klinik. Videoen til den italienske præsident havde skabt voldsom debat, så på få uger var Fabiano Antoniano, altid kaldet DJ Fabio, blevet en kendt person, og hans sag blev diskuteret med stor passion i hele landet.

”Så han var meget bange for, at nogle skulle genkende ham, og vi skulle blive stoppet på vejen. Vi kørte i hans bil og holdt pause et par gange undervejs, og jeg sagde til ham igen: ’Hvis du ændrer mening, kører vi tilbage til Milano.’ Men han var fokuseret og vidste, hvad han ville,” fortæller Marco Cappato.

DJ Fabo havde været en meget aktiv mand, der rejste, klatrede i bjerge og kørte cykelcross udover at begejstre tusinder af unge som populær discjockey. Det var netop på vej hjem fra sådan et job, at han kørte galt en nat i sommeren 2014. Han blev totalt blind og lammet fra hovedet og ned og trak kun vejret og spiste ved mekanisk hjælp. Han havde meget svært ved at tale, og hans kæreste, der blev ved hans side til det sidste, måtte ofte tale for ham, når han lod sig interviewe eller oversætte, fordi han var svær at forstå.

Men budskabet var entydigt. DJ Fabo ville ikke leve længere og ønskede, at det italienske parlament skulle vedtage en lov om assisteret selvmord, så han kunne få lov til at dø lovligt med statens accept. Da der ikke var udsigt til det, bad han Marco Cappato om hjælp.

”Hans kæreste, familie og andre venner ventede på ham i Schweiz, men han ville gerne have, at jeg kørte ham – netop for at undgå, at de skulle igennem en retssag, som jeg skal nu.”

Marco Cappato meldte sig selv til politiet, da han kom tilbage fra Schweiz. Retssagen begynder i dag, og han risikerer op til 12 års fængsel til trods for, at noget af det sidste, DJ Fabo gjorde, inden han døde, var at indtale en tak til Cappato på bånd:

”Jeg er endelig kommet til Schweiz – ved egen vilje og ikke, fordi staten har hjulpet, og jeg vil gerne takke den person, der har kunnet befri mig fra dette helvede af smerte, smerte, smerte. Den person hedder Marco Cappato, og jeg takker ham til døden. Tusind tak.”

DJ Fabo forsøgte sig først med terapi og senere med eksperimentelle behandlinger, men intet hjalp ham. Han understregede altid, at han ikke var deprimeret, men ikke ønskede at leve ”i det sorte hul” uden udsigt til at kunne gøre andet end at ligge der, ”uden at se, uden at tale, uden at kunne bevæge mig”, som han sagde til tv-kanalen Italia1, fire dage før han døde.

Når det lige var Marco Cappato, han bad om hjælp, var det, fordi Cappato i Italien er kendt som forkæmper for etiske og sociale rettigheder.

Han er økonom, har været medlem af Europa-Parlamentet for det lille, men meget dagsordensættende Partito Radicali og er i dag med i ledelsen af organisationen Associazione Luca Coscioni, der blandt andet arbejder for retten til aktiv dødshjælp og assisteret selvmord.

Han siger, at han alene de seneste par år har hjulpet omkring 450 mennesker, der ville begå selvmord, for eksempel med kontakter til klinikker i Schweiz.

”Det er ikke dem alle, der er endt med at tage til Schweiz. Nogle er stadig i live, fordi de ændrede mening, eller fordi de ikke opfyldte kriterierne for at få hjælp til at dø, for eksempel på grund af mentale problemer.”

Marco Cappato forklarer, at han var helt på det rene med, at han nok ville ende foran en dommer:

”For den italienske straffelov er meget klar, men på den anden side har vi en forfatning med nogle fundamentale principper om retten til selv at bestemme. Så der er margin for at tolke forfatningen i retning af, at dét, jeg gjorde, kan accepteres. Jeg har valgt at løbe risikoen, fordi jeg håber, at det kan være med til at ændre situationen,” siger han.

Det er ikke rimeligt, at man skal rejse ud af landet og have penge eller forbindelser for at få hjælp, mener Cappato.

Det samme sagde DJ Fabo, men han fik aldrig svar på sit brev til præsident Mattarella. Et lovforslag om dødshjælp blev for nogle år siden blokeret i parlamentet. Et andet om livstestamente vil gøre det lovligt for alvorligt syge at bede om at få afbrudt behandlingen, så de kan dø, mens de får smertelindring. Men heller ikke det forslag kommer nogen vegne, selvom alle meningsmålinger viser, at et stort flertal af italienerne er for. Og det skyldes ikke alene den katolske kirke, mener Cappato, selvom den klart er imod.

”Det er, fordi politikerne er mere royale end de kongelige, som vi siger i Italien, eller i dette tilfælde mere papale end paven selv. Vatikanet spiller en rolle, men i modsætning til pave Benedikt, som gav parlamentet direkte beskeder, så laver pave Frans ikke lobbyarbejde på samme måde. Det er politikerne selv. Italienerne er parate, politikerne er ikke,” siger han for tilføjer:

”Og det er en gammel historie. Da Partito Radicale tilbage i 1974 fik folkeafstemningen om skilsmisse igennem, vandt de med 60 procent af stemmerne, og landet var meget mere katolsk dengang. Selvom folk er katolikker, så kan de godt se forskellen på den personlige holdning og en lov, der gælder for alle. Man kan godt som katolik sige, at det ville jeg aldrig selv gøre, men samtidig give andre lov til det.”

Se den video Fabiano Antoniano sendte til Italiens præsident:

Jeg var nødt til at gøre det for ham. Kort tid forinden havde han sagt til mig, at hvis jeg ikke hjalp ham, ville han finde én, der kunne komme og skyde ham med en pistol. Jeg gjorde, hvad han bad mig om

Marco Cappato