Italiens mørkeste time: Efter corona venter en anden regning

Alvoren har indfundet sig i Italien, som ikke kun forsøger at redde menneskeliv, men også nationens økonomi. Premierminister Conte tyer til krigsretorik, men det er også nødvendigt for at indgyde nødvendig korpsånd i coronakrisen

I Italien har der indtil videre været cirka 10.000 smittetilfælde med coronavirus, mens omkring 600 mennesker er døde.
I Italien har der indtil videre været cirka 10.000 smittetilfælde med coronavirus, mens omkring 600 mennesker er døde. Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens resten af Europa har set på, har Italien på mange måder vist, hvad man ikke skal gøre for at stoppe en dødelig virus, der ikke kender grænser. Det sydeuropæiske euroland har de seneste uger været eksperimentariet, som alle andre har kunnet lære af – på godt og især ondt, indtil regeringen natten til i går endelig trådte i karakter.

Med beslutningen om at sætte hele landet i karantæne tog premierminister Giuseppe Conte skridtet til at blive den leder, som italienerne lige nu har ekstremt brug for, hvis de skal komme ud af coronakrisen med bare et nogenlunde fornuftigt håb for fremtiden. Ved at bruge et krigscitat fra Winston Churchill understregede han alvoren: Det er Italiens mørkeste time.

Fra politikere, der talte om, at der ikke var grund til panik eller skændtes om hvert et tiltag, til virologer, som afslørede deres uenigheder for hele tv-nationen. Fra ingen restriktioner til nogle og uklare. Fra karantæner, der ikke blev fulgt til dørs med kontrol, til det måske værste af alt: En manglende evne og indsats for at overbevise de 60 mil-lioner indbyggere om, at det her var livsfarligt, ikke kun for den enkelte, men for nationen.

Nu ved de det, og der er faldet en ukarakteristisk ro over landet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det store flertal ser ud til at være enige i det fornuftige i at lukke ned, og retter sig efter forskrifterne. Selv forretningsindehavere, der er hårdt ramt og klager, siger samtidig, at det er det rigtige at gøre. Conte har givet dekretet om den nationale karantæne overskriften ”io resto a casa” – jeg bliver derhjemme. En lang række af landets stjerner bakker ham op med videoer, der kører som spots på den statsejede tv-station Rai. Der appelleres massivt til en national korpsånd, som italienere ellers kan have svært ved at finde.

Der er brug for opbakning og sammenhold. I første omgang ved at alle holder sig hjemme i håb om, at det kan få antallet af smittede til at dale. I Lombardiet, den region, der blev først og fortsat er hårdest ramt, beder politikere og læger allerede om endnu strengere foranstaltninger. De vil have alt lukket, også den transport og de fødevareforretninger, som stadig er åbne, fordi deres sundhedssystem er tæt på kollaps. Italien betaler lige nu en pris for de seneste års sparepolitik. Ifølge en af lægernes fagforeninger er 70.000 sengepladser blevet sparet væk de seneste seks år.

Hele sundhedssystemet skal ses kraftigt efter, når coronakrisen engang er slut. Her og nu gælder det om at gøre, hvad der er muligt, med læger og sygeplejersker, der er ved at segne under byrden. Italiens sundhedspersonale er nationens nye helte, der kæmper dag og nat.

Regeringen skal forsøge at redde økonomien. For at hjælpe de italienere, der står med tomme forretninger eller uden job, vil den blandt andet suspendere boligafdrag, renter, skat og andre daglige udgifter for folk her og nu. På et krisemøde i går vedtog den en hjælpepakke på 10 milliarder euro, som skal få landets virksomheder gennem krisen.

Men med pakken vokser budget-underskuddet faretruende. Nord-italien, der er landets pengelokomotiv, ligger nærmest stille. Turismen, der ellers har været et af de få lyspunkter, er i knæ og risikerer at få svært ved at komme igen. Modebranchen, en anden og normalt stabil indtægtskilde, er også i problemer. Coronavirussen vil med garanti give et farligt fald i væksten og sikkert sende Italien tilbage i recession.

Så samtidig med, at lægerne slås for italienske liv, er landets økonomi igen på vej ud i en finansiel nedtur, som vil kræve massiv hjælp fra resten af EU, som i går roste landets ”modige” tiltag. Corona kommer til at koste menneskeligt dyrt, og bagefter venter en økonomisk regning. Eneste lyspunkt er, at Conte-regeringen lige nu ser ud til at finde autoritet og udviser lederskab, så en ellers forventelig politisk krise oven i alt det andet måske kan undgås.