Italiensk glaskunstner ser med bekymring på sit land og Europa: ”Vi har fået falske idealer”

Hvis EU-modstanderne og skeptikerne vinder europaparlamentsvalget på søndag, er det slut med det europæiske fællesskab, frygter kunsthåndværker Diego Tolomelli, som ser sig selv som del af en stadig mere hjemløs og desperat proeuropæisk venstrefløj i Italien

Den 45-årige Diego Tolomelli har udsmykket adskillige kirker og arbejder med sin glaskunst hjemme i studiet i Bolsena, som ligger cirka 130 kilometer nordvest for Rom. –
Den 45-årige Diego Tolomelli har udsmykket adskillige kirker og arbejder med sin glaskunst hjemme i studiet i Bolsena, som ligger cirka 130 kilometer nordvest for Rom. – Foto: Susanne Utzon

Når Diego Tolomelli skal have en pause i sit arbejde, går han ud af sin dør og nyder udsigten, for den er næsten essensen af la bella Italia – det smukke Italien. Han kan se ud over række efter række af oliventræer, ned til søen Bolsena, der glimter indbydende. Alt dét, den 45-årige italiener savnede i de syv år, han boede i England.

”Jeg manglede solen og middelhavsmentaliteten. Englænderne er mere formelle, og når man skulle lave en middagsaftale, skulle alle tjekke deres kalendere, tænke sig om, maile og måske kunne det blive om 14 dage. Her aftaler vi noget samme aften,” fortæller han.

Som så mange andre unge italienere prøvede han i syv år lykken langt fra hjemlandet, dengang da korruptionsskandaler og Silvio Berlusconis kulørte lederskab dominerede Italien i begyndelsen af 2000’erne.

”Dét Italien, jeg elsker, er landskabet, diversiteten fra Alperne i nord til Sicilien i syd. Det er kulturen og historien, men bestemt ikke politikerne. Politisk har landet jo været som en bananrepublik i mange år.”

Diego Tolomelli er uddannet landmåler, men ville være glaskunstner. Han begyndte at sælge sine arbejder på Portobello Road-markedet i London og fik så job på et værksted i Birmingham.

I dag er han en anerkendt glasmaler, der blandt andet har lavet udsmykninger til det britiske parlament og udført en lang række restaureringsopgaver i kirker og andre middelalderbygninger både i England, Wales og Italien. Han underviser også og har elever fra hele verden, dels derhjemme i studiet ved Bolsena, hvor han arbejder sammen med partneren Andrea, dels på kurser rundtom på kloden fra Uruguay til Japan.

”Jeg føler mig først og fremmest som borger i verden og derefter som europæer. En overbevist europæer,” siger Diego Tolomelli.

Han vil gerne have mere EU i retning af en føderation, for eksempel med et fælles europæisk forsvar. Og tilhører dermed den del af den italienske vælgerskare, der ser EU som løsningen frem for problemet.

Op til søndagens valg er der en klar polarisering. Den italienske regering med indenrigsminister Matteo Salvini i spidsen taler om EU og Bruxelles som roden til meget ondt og vil ændre systemet sammen med andre højrenationale kræfter som Viktor Orbán og Marine Le Pen. Oppositionen, især det socialdemokratiske tidligere regeringsparti PD, fører derimod en meget proeuropæisk kampagne for en stærkere union. Men ingen af dem får Diego Tolomellis stemme.

”Jeg er en del af dét, man kalder den des-perate venstrefløj, for vi aner ikke, hvem vi skal stemme på længere. Sidste gang ved valget til parlamentet stemte jeg på Femstjernebevægelsen, men det gør jeg ikke igen,” fastslår han.

Ved det italienske valg sidste forår stemte Diego Tolomelli på Femstjerne-bevægelsen, men det sker ikke igen. For han vil aldrig tilgive dem, at de med Luigi Di Maio (tv.) i spidsen gik i regering med Matteo Salvini og dennes højrenationalistiske Lega. I dag er både Salvini og Di Maio vicepremier- ministre. –
Ved det italienske valg sidste forår stemte Diego Tolomelli på Femstjerne-bevægelsen, men det sker ikke igen. For han vil aldrig tilgive dem, at de med Luigi Di Maio (tv.) i spidsen gik i regering med Matteo Salvini og dennes højrenationalistiske Lega. I dag er både Salvini og Di Maio vicepremier- ministre. – Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix

Han stemte på M5S, partiet, der blev grundlagt af komikeren Beppe Grillo, fordi det traditionelle venstrefløjsparti PD for ham havde bevæget sig for langt mod højre under den daværende leder Matteo Renzi.

”Femstjernerne talte om miljø og borger- og mindsteløn. De lød som venstrefløjen. De virkede ærlige,” siger Diego Tolomelli.

Men så dannede M5S regering med Salvini og dennes parti Lega.

”Det tilgiver jeg dem ikke. Jeg vil ikke regeres af Lega. De skulle enten have dannet regering med PD eller have ladet være. Aldrig med Lega.”

For Diego Tolomelli har Matteo Salvini og Lega med deres fokus og stramninger over for migranter ændret Italien til det værre.

”De har bragt landet i en situation, hvor der er udbredt racisme nu. Og det er en farlig situation, tror jeg. For den kan slippe ud af hænderne på Salvini og ende i andre og mere farlige hænder, hvis de folk, der nu bliver båret af xenofobi og racisme, bliver skuffede. Folk lader sig manipulere. De husker ikke historien,” siger han med henvisning til Italiens fascistiske fortid.

Kunsthåndværkeren mener, at det er Salvini og andre politikere, der har gjort spørgsmålet om migranter til et problem:

”Italien er det mest sårbare land, vi ligger så tæt på Afrika, vi er nærmest forbundne, men vi har opført os dårligt. Vi bør tænke på, at Vesten har udnyttet Afrika, stjålet deres ressourcer. Jeg har været i Nigeria for eksempel, hvor olieindustrien og hvide stadig udnytter sorte i deres eget land.”

Det er ikke kun spørgsmålet om migranter, der ifølge Diego Tolomelli får så mange italienere til at støtte Matteo Salvini i dag. Den økonomiske krise, som har ramt Italien hårdt, er en stor del af forklaringen, siger han.

”Folk er frustrerede. Når det går godt, så opfører man sig pænt. Når det går dårligt, så finder man en fjende. I stedet for at tage ansvar selv, gøre noget, arbejde noget mere og ændre situationen, så er det nemmere at beslutte, at det er andres skyld. Det er den berømte krig mellem fattige, men folk skulle hellere tænke på, hvem der er de virkelig ansvarlige for den økonomiske krise.”

”Politikere som Salvini kender godt de virkelige problemer, men ved også, at folk er uvidende, så de påvirker dem for at opnå, hvad de vil politisk. Og det er nemmere at få folk til at vende sig mod de mest fattige. Folk er dumme, desværre,” siger Diego Tolomel-li om de godt 30 procent af vælgerne, der ventes at stemme på Lega på søndag.

Netop derfor mener han, at kultur og uddannelse er noget af dét, som EU’s politikere bør vægte højest sammen med miljøet:

”Svenske Greta (Thunberg, red.) har ret. Vi taler om miljøet, men ingen gør noget, og vi fortsætter med at ødelægge. Vi spiller et højt spil og er ude i et farligt eksperiment med planeten og menneskeheden. For vi kan ikke overleve på en planet, der er totalt forurenet. Så der skal gøres noget.”

”Nu har EU forbudt engangsplastic fra 2021. Men allerede for 15 år siden, da jeg var aktivist i Greenpeace, vidste vi, at plastic var et problem. Havene er fyldt med plastic, og hvaler dør med 20 kilo i maven, og så forbyder de engangsplastic. Det går alt for langsomt,” mener Diego Tolomelli.

For ham handler det i sidste ende om et opgør med den globale økonomi og den forbrugermentalitet, der hersker.

”Vi er blevet taget ved næsen siden Anden Verdenskrig. Vi har fået falske idealer og er kommet til at tro, at lykken er at eje. I dag bliver du lykkelig, hvis du har den nye iPhone. I stedet for at være glad for dine venner, for at leve et godt sted, for at indånde frisk luft, så er du glad for materielle goder, og hvis de bliver taget fra dig, så mangler du dem. Og så bliver folk vrede og frustrerede,” ræsonnerer han.

Derfor giver glaskunstneren heller ikke meget for det, når unge italienere klager over den høje arbejdsløshed:

”Alle unge kan finde et arbejde her i Italien, hvis de vil have det. Problemet er, at de ikke vil arbejde. De vil alle sammen være designere eller youtubers eller arkitekter. Men de vil ikke være blikkenslagere. Når forældre giver en otteårig dreng en mobiltelefon til 900 euro, hvordan skal det så gå? Min familie er fra Pavia, og min bedstemor var mondina, en af de kvinder, der arbejdede i rismarkerne i vand op til knæene for at luge ukrudt. Hvis du vil blive til noget, må du arbejde hårdt, men børn og unge i dag er forkælede.”

Selvom Diego Tolomelli endnu ikke ved, hvem han vil stemme på, anser han søndagens valg som meget vigtigt:

”For hvis de vinder, alle dem, der vil ødelægge EU, så kan det være slut for Europa, og det kan godt gøre mig bange. Sammen er vi en forza, stærke. Men alene? Italien, hvor går vi så hen?”