Prøv avisen

Italiensk præsident kan vælge fem scenarier efter mudret protestvalg

Italiens præsident, Sergio Mattarella, skal forsøge at finde en vej gennem det mildest talt udfordrende valgresultat efter søndagens valg, hvor to partier mener, at de har retten til at komme til fadet, men ikke har flertal. – Foto: Jussi Nukari/Ritzau Scanpix

Det italienske valgs vindere vil regere, men mangler de afgørende mandater, så præsident Mattarella står med den svære opgave at finde ud af, hvem der kan regere. Foreløbig er der fem scenarier

De sociale medier i Italien flød i går over med ironiske bemærkninger til den situation, som landets præsident, Sergio Mattarella, nu befinder sig i.

Det er ham, der skal forsøge at finde en vej gennem det mildest talt udfordrende valgresultat efter søndagens valg, hvor to partier mener, at de har retten til at komme til fadet, men ikke har flertal.

”Godt jeg ikke er Mattarella”, hed det i mange tweets igennem dagen.

”Med det valgresultat tænker nogle italienere nu på at flygte til udlandet. Mattarella, for eksempel,” skrev en anden.

Både Femstjernebevægelsen, M5S, der bliver det største parti i parlamentet, og det ultra-højrenationalistiske Lega, som er størst på den borgerlige fløj, krævede i går retten til at danne regering og få premierministerposten, og der er flere mulige scenarier, som præsidenten nu skal forholde sig til:

M5S og Luigi de Maio regerer
Som det største parti mener Femstjernebevægelsen, at Mattarella skal bede dem først om at forsøge at danne regering. Luigi di Maio, partiets kandidat til premierministerposten, sagde i går, at de er parate til forhandle med alle partier, men det er usikkert, hvem der vil forhandle med dem.

Lega og Matteo Salvini regerer
Lederen af Lega, Matteo Salvini, erklærede derimod på et pressemøde i går eftermiddags, at han bør have serveretten. Lega er i koalition med Silvio Berlusconis Forza Italia og to mindre partier, som sammenlagt er blevet de største, med et par procent mere end femstjernerne.

”Jeg har læst om mange mærkelige forslag om koalitioner, men som vi har lovet vælgerne, så er vi i en højrefløjskoalition. Den har fået flest stemmer, så det må være op til os at regere,” sagde Salvini, der som leder af det største parti i koalitionen vil være regeringsleder.

Lega og M5S finder sammen
De ”mærkelige” koalitioner, Salvini talte om, fylder de italienske medier, som spekulerer på livet løs. Lega-lederen sagde før valget, at han godt kunne finde på at ringe til Beppe Grillo, stifteren af M5S, hvis højrekoalitionen ikke vandt et flertal. Politisk ligger Lega med sin EU-kritik ofte tættere på M5S end på koalitionspartneren Forza Italia, og de to populistiske partier vil have flertal sammen.

M5S og PD finder sammen
Det nuværende regeringsparti PD har før valget afvist at samarbejde med M5S, men efter at socialdemokraterne i PD har tabt omkring hver femte af sine vælgere, vil de måske skifte mening, og de to partier vil også have flertal sammen. Før valget var der udsigt til, at PD måske kunne finde sammen med Berlu-sconis Forza Italia igen i et samarbejde hen over midten, men efter det dårlige resultat til begge partier har de ikke længere mulighed for at gå efter magten sammen.

Ny overgangsregering
Kan ingen af partierne finde sammen med et solidt flertal, kan det ende med, at Mattarella må udpege en overgangsregering, der kan sidde frem til et nyt valg. Især fordi Italien med sin store udlandsgæld ikke har råd til det, hvis markederne bliver nervøse. Den nuværende premierminister, Paolo Gentiloni fra PD, vil være et oplagt bud på at lede sådan en regering, da han nyder stor respekt blandt italienerne og i Bruxelles.