Prøv avisen

Italienske arvefjender allierer sig

For at undgå et valg er et samarbejde på vej mellem to partier, der ellers har gjort en dyd ud af at hade hinanden

Italiens præsident Sergio Mattarella forlanger en hurtig løsning på den regeringskrise, der har ramt landet efter premierminister Giuseppe Contes afgang. Politikerne har til på tirsdag til at finde ud af, om der er basis for at finde sammen om en ny regering. Ellers bliver der udskrevet valg. Kort sagt afhænger det især af, om et flertal i parlamentet for alt i verden vil undgå, at Italien får den første ultra-højreorienterede regering siden diktatoren Mussolini og derfor er parat til at gå i seng med fjenden.

Noget tyder på, at det er de. I givet fald vil Italien få en regering, hvor femstjernerne, M5S, der er det største parti i parlamentet og det seneste år har dannet regering med partiet Lega, i stedet går sammen med centrumvenstre partiet PD. De to partier har ellers altid været parate til at fare i struben på hinanden ved mindste lejlighed, men ser nu ud til at være klar til at gøre et forsøg på at samarbejde for at slippe for et valg.

Begge partier står nemlig i meningsmålingerne til at tabe stemmer, mens den nu afgående indenrigsminister, Matteo Salvini, og hans ultra-højreorienterede parti Lega står til at vinde et absolut flertal, enten alene eller med hjælp fra det endnu mere yderligtgående Fratelli d’Italia – Italiens brødre. Så Salvini vil have valg nu og fik derfor regeringen til at kollapse ved at erklære sin mistillid til premierminister Conte, som i tirsdags tog sin afsked.

Den tidligere premierminister, Matteo Renzi, der ellers i sin tid som leder af PD havde et nærmest krigslignende forhold til femstjernerne, sagde forleden til Le Monde, at det er nødvendigt at forhindre det valg, som Matteo Salvini ønsker, så derfor er der nu en ny situation. Renzi har de seneste dage fået overbevist sin efterfølger Nicola Zingaretti og partiledelsen om at gøre et forsøg.

PD ser Salvini og Lega som en trussel mod landet og demokratiet. Flere fremtrædende partimedlemmer har kaldt Lega for nyfascistisk, og Lega-lederen har den seneste tid givet dem masser af argumenter. Ved et møde i Pescara for nylig bad han for eksempel italienerne om give ham “pieni poteri” (absolut magt), et udtryk som Mussolini brugte i 1922.

Salvini har også for nylig opfordret sine tilhængere til at være klar til at demonstrere og ”indtage pladserne”, hvis der ikke udskrives valg. I Italien vækker sådan en opfordring igen minder om Il Duce, der truede med at mobilisere demonstranter i en ”march mod Rom”, da den daværende premierminister ikke ville gå af.

Med sit underløb på premierminister Conte har Salvini satset højt og ser lige nu ud til at kunne tabe. Han havde tilsyneladende ikke regnet med, at PD og M5S ville prøve at finde sammen. Gør de det, så mister Salvini al indflydelse, selvom meningsmålinger giver ham opbakning fra omkring 35 procent af italienerne.

Så Salvini gør i disse dage alt for at stille uret tilbage og få femstjernerne til at genoptage regeringssamarbejdet. I går tilbød han for eksempel premierministerposten til Luigi di Maio, lederen af M5S. Men fremtrædende fem- stjerner kalder Salvini for ”forræderminister” og di Maio har afvist ham med ordene. ”Nu fortryder han, men skaden er sket”.

Alt kan som bekendt ske og ændre sig hurtigt i italiensk politik, og før de kan danne regering, skal PD og M5S blive enige, hvad de kan få mere end svært ved. Begge parter er stillet til forhandlingerne med ufravigelige krav. PD vil for eksempel have garantier for, at en ny regering fører en EU-venlig politik. De vil også have ændret de love, som Lega har fået igennem for at stoppe adgangen for migranter. M5S forlanger blandt andet en reform, der nedsætter antallet af medlemmer i parlamentet.

Ikke mindst skal de også kunne enes om en økonomisk politik, så de kan fremlægge en finanslov i oktober, og de skal finde ud af, hvem der skal stå i spidsen for regeringen. Det eneste, der synes sikkert, er, at advokaten Conte, som for 14 måneder siden blev premierminister lidt ud af det blå, er færdig på den post. Måske lidt paradoksalt, da han nu i alle meningsmålinger er den politiker, som italienerne siger, at de stoler mest på.