Prøv avisen

Ivrige vælgere venter i timevis

Der er lange køer til valgurnerne, rapporterer korrespondent Sidsel Nyholm fra USA Foto: MARK WILSON Denmark

KRISTELIGT DAGBLAD I USA Stemmeiveren er stor i USA, hvor mange vælgere venter i timevis på deres tur i stemmeboksen

Da Margie Johnson dukkede op ved sit lokale valgsted ved Sutton Place Synagogue på 51. gade på Manhattans østside klokken otte i morges, snoede køen sig allerede fra synagogen og ned til Second Avenue, hvor den slog en bue og fortsatte op til hjørnet af 52. gade.

Den midaldrende bankmedarbejder opgav og er vendt tilbage ved middagstid. Køen er nu mindst 400 vælgere lang og snegler sig kun langsomt afsted. De fleste venter tålmodigt og leger med deres smarte telefoner eller har næsen i en bog. Mange varmer sig med papkrus med take-away kaffe.

Jeg giver det en time, men så har jeg et møde. Ventetiden er forrykt. Vi lever ikke i et tredjeverdensland, sukker Margie Johnson.

Men kunne hun forestille sig at opgive at stemme?

Absolut nej. Hvis det ikke lykkes nu, kommer jeg tilbage senere. Der er ikke noget, der skal forhindre mig i at stemme, konstaterer hun.
Den indstilling deler mange andre i køen. Den 28-årige freelanceskribent Sara Runels, der står allerbagerst i køen, er klar på at vente så længe, det tager.

Jeg har aldrig før set så en lang valgkø, men vi er nødt til at holde ud. Dette er et af de vigtigste amerikanske valg nogensinde, fordi vi er så delte som folk og så uenige om den rette kurs for nationen. Der er nogle utrolige vigtige spørgsmål om økonomien, om statens rolle og om kvinders rettigheder på spil, og det er vores ret og pligt at stemme, bemærker Sara Runels.

BILLEDSERIE: Så er amerikanerne på vej til stemmeboksene

Hun håber, at præsident Barack Obama vinder genvalg.

Jeg stoler på de meningsmålinger, der peger på, at han får fire år til, siger hun.

Her i Manhattans midtby er de færreste beboere alvorligt ramt af orkanen Sandys hærgen i sidste uge, men i andre dele af New York vanskeliggør den ødelagte infrastruktur, manglen på benzin og elektricitet samt forvirring omkring valgprocessen mange vælgeres færd til valgstederne. Lokale medier rapporterer om timelange valgkøer overalt i delstaten.

New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, udtrykker bekymring for, at det kaos, som orkanen har skabt, vil få mange vælgere til at blive hjemme.

Spørgsmålet er: Vil de yde indsatsen, spørger han.

Svaret kommer først, når stemmerne er talt op. Valgstederne i New York lukker klokken 21 tirsdag aften lokal tid (klokken 03 dansk tid). Resultatet af præsidentvalget ventes to timer senere, omend kåringen af en vinder kan trække ud, hvis løbet er tæt.