Prøv avisen

Jøder i strid om bibel-afbrændinger

Afbrænding af bibeler i den israelske by Or Yehuda har fået en gammel strid mellem messianske og ortodokse jøder til igen at blusse op. - Foto: lib.fit.edu

Messianske jøder i Israel kræver ortodokse jøder stillet for en domstol, efter at hundredvis af bibeler i sidste uge blev brændt af

Spændinger mellem Israels ortodokse jøder og messianske jøder, som tror på Jesus som Messias, er taget til, efter at hundredvis af bibeler i sidste uge blev brændt af i byen Or Yehuda udenfor Tel Aviv.

Bibelerne blev uddelt af messianske jøder til byens etiopiske jøder, som siden klagede til byens viceborgmester, der ifølge BBC arrangerede, at bøgerne blev brændt.

Anerkendes ikke som jøder
Viceborgmesteren er efterfølgende kommet med en undskyldning, da afbrændingen blev sammenlignet med Nazisternes ødelæggelse af jødisk litteratur under anden verdenskrig.
 
Men det ændrer ikke ved, at det anstrengte forhold mellem de to jødiske grupper kun er blevet værre. De messianske jøder opfattes af mange som frafaldne eller forrædere mod den jødiske identitet og anerkendes hverken som jøder eller kristne.

Kræver retssag
Desuden er de messianske jøders mission blandt etiopiske jøder et historisk følsomt emne, fordi mange etiopiere efter sigende er blevet tvunget til at konvertere til kristendommen, skriver BBC.

Mens byens ortodokse jøder bifalder bibel-afbrændingerne, har messianske jøder i Or Yehuda nu anklaget byens viceborgmester for diskrimination og kræver de involverede i afbrændingerne stillet for en domstol.

Jødisk minoritet
Selv om messianske jøder tror på Jesus som Messias, er de ikke konverteret til kristendommen, men forbliver etniske og religiøse jøder og holder derfor fast ved de jødiske højtider.

Der er omkring 90 messianske menigheder og mellem 3-7.000 messianske jøder i Israel.