Prøv avisen

Jødisk boykot af EU-dialog

Det var blandt andre den kontroversielle fortaler for euro-islam, Tariq Ramadan, som rabbinerne ikke ville sidde i stue med. - Foto: Dominique FagetAFP.

Dialogmøde mellem Europas tre store religioner og EU om finanskrisen overskygges af jødisk boykot på grund af utilfredshed med muslimske deltagere

Den danske overrabbiner Bent Lexner og flere andre spidsfigurer fra det jødiske samfund i Europa blev i går væk fra et EU-møde i Bruxelles, hvor repræsentanter fra Europas tre store religioner skulle give deres bud på en etisk vej ud af finanskrisen. Den jødiske boykot er ifølge Konferencen af Europæiske Rabbinere, CER, "en protest mod deltagelsen af islamiske organisationer og individer med tætte bånd til det internationale Muslimske Broderskab".

Det er blandt andet Shakib Benmakhlouf, formand for Foreningen af Islamiske Organisationer i Europa, FOEI, som organisationen beskriver som "meget ekstremistisk fundamentalistisk", samt den omdiskuterede schweiziske intellektuelle Tariq Ramadan, som rabbinerne ikke vil sidde i stue med.

- Der var ikke inviteret nogen moderate organisationer. Vi kunne ikke tale med dem - det ville bare ikke give nogen mening, sagde CER-leder Aba Dunner til det tyske telegrambureau DPA som forklaring på afbuddet.

Overrabbiner Bent Lexner støtter sine kollegers boykot.

- Det var en politisk beslutning, som jeg i første omgang ikke var med til at træffe, men som jeg bakker helt op om. Det er jo ikke anderledes end diskussionen om, hvorvidt man skulle med til Durban 2 eller ej, siger han med henvisning til FN?s nylige racismekonference, som Israel, USA og en håndfuld europæiske lande boykottede.

- Både fordi der er grænser for, hvem man skal sidde og tale med, og ikke mindst fordi det ikke er rimeligt, at den muslimske befolkning skal være repræsenteret af en minoritet, fordi man ikke har forstået at invitere moderate muslimer, siger Lexner og tilføjer, at han ser sig selv som en "moderat rabbiner" og derfor vil sidde sammen med ligesindede.

Tariq Ramadan, der er professor i islamiske studier og leder af tænketanken European Muslim Network, afviser de jødiske bekymringer og understregede i går, at enhver form for antisemitisme var "uacceptabel" fra et muslimsk synspunkt.

- Antisemitisme er anti-islamisk pr. definition, sagde den schweiziske professor og påpegede, at de religiøse lederskikkelser ikke var kommet til Bruxelles for at tage en politisk diskussion med hinanden.

- Det, vi gør her, er at gå sammen med hver vores etik og værdier for Europas fremtids skyld, sagde Ramadan.

EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, der ledte gårsdagens møde, begræd overrabbinernes beslutning.

- Dette møde forsøger at skabe dialog og finde fælles grund omkring den økonomiske og finansielle krise, og vi mener, at det er vigtigt at deltage.

- Tidspunktet fordrer enhed og ikke isolation på sådan et vigtigt emne, understregede formanden.

Det er femte gang, at EU inviterer religiøse ledere til at debattere vigtige emner på EU's dagsorden. Denne gang sker det for at få de et religiøst bud på, hvordan EU kan "forene økonomisk ledelse med vores fundamentale etiske værdier".

albrechtsen@kristeligt-dagblad.dk