Ja til homo-seksuelle ægteskaber, marihuana og dødsstraf

Amerikanerne skulle i tirsdags forholde sig til en lang række spørgsmål, da de gik til stemmeurnerne for først og fremmest at vælge landets kommende præsident

I delstaten Maine tyder alt på, at homoseksuelle i fremtiden kan blive viet. Med mere 80 procent af stemmerne optalt er knap 54 procent af vælgerne for forslaget.
I delstaten Maine tyder alt på, at homoseksuelle i fremtiden kan blive viet. Med mere 80 procent af stemmerne optalt er knap 54 procent af vælgerne for forslaget. Foto: Kennet Havgaard Denmark.

I tre amerikanske delstater har vælgerne stemt om et forslag om at tillade ægteskaber mellem homoseksuelle. I alle delstaterne ser det med de fleste stemmer optalt ud til, at vælgerne har vendt tomlen op for forslaget.

I den amerikanske delstat Maryland har 52 procent af vælgerne stemt ja til at tillade homoseksuelle vielser, mens 48 procent er imod, rapporterer tv-stationerne CNN og NBC.

Også i delstaten Maine tyder alt på, at homoseksuelle i fremtiden kan blive viet. Med mere 80 procent af stemmerne optalt er knap 54 procent af vælgerne for forslaget.

LÆS OGSÅ: Amerikanerne skriver historie igen

I Washington er halvdelen af stemmerne talt op. Her tyder det ifølge CNN også på, at det bliver et ja til forslaget om homoseksuelle vielser.

I Colorado har vælgerne samtidig stemt for et forslag om at legalisere marihuana også til fritidsbrug.

Omkring 55 procent af vælgerne har sagt ja til forslaget med knap 80 procent af stemmerne optalt, skriver CNN.

I alt har tre stater haft spørgsmålet til folkeafstemning, og også i Washington DC tegner der sig et flertal for at legalisere marihuana.

En række amerikanske stater har allerede tilladt brugen af marihuana dog kun til medicinsk brug. Dermed er Colorado den første stat, som tillader at bruge mari-huana til andet end medicinske formål.

I Florida var stemmesedlen rekordlang. Her var både delstats- og distriktspolitikere på valg, ligesom der skulle stemmes om en række ændringer i forfatningen. Der er ifølge lokale medier så mange forslag, at stemmesedlen tog 13 minutter at læse.

På grund af den lange stemmeseddel var det nødvendigt for valgmyndighederne at opfordre vælgerne til at stemme i dagene forud for valgdagen.

I Californien forkastede de stemmeberettigede et forslag om at erstatte statens dødsstraf med livstid uden mulighed for prøveløsladelse. 53,6 procent af vælgerne sagde nej til forslaget, mens 46,4 procent bakkede op.

Forud for afstemningen har både modstandere og tilhængere af dødsstraffen gjort meget for at påvirke californierne. Modstanderne af dødsstraf argumenterer for, at der i mange år reelt set ikke har været dødsstraf i Californien, fordi langt de fleste indsatte dør af naturlige årsager. Siden 1978 er 84 mennesker døde af alderdom på dødsgangen, og 13 er blevet henrettet.

Lovforslaget Safe California Act om at afskaffe dødsstraffen kom på stemmesedlen, efter at der var indsamlet nok underskrifter til, at spørgsmålet kunne afgøres ved en folkeafstemning.

I Californien skulle vælgerne desuden tage stilling til en række andre forslag. Blandt andet stemte vælgerne nej til et forslag om, at det fremover skal fremgå af deklarationen, hvis en fødevare er genmodificeret.