Prøv avisen

Japan frygter stadig radioaktivt udslip

Myndighederne i Japan kæmper for at mindske skaderne på flere atomkraftværker og hindre radioaktive udslip

Japan kæmper for at afværge en atomkatastrofe, efter at flere atomkraftværker har fået problemer i kølvandet på det voldsomme jordskælv og den ødelæggende tsunami, der ramte landet fredag.

Myndighederne forsøger desperat at forhindre at brændselsstavene i de skadede reaktorer i at overophede. Hvis det ikke lykkes, kan de beholdere, de opholder sig i, smelte eller eksplodere, hvilket i sidste ende kan sende radioaktiv stråling ud i luften.

Den alvorligste krise er opstået i atomkraftværkskomplekset Fukushima, hvor tre reaktorer truer med at blive overophedet, og hvor myndighederne siger, at de har været nødt til at lukke noget radioaktiv damp ud for at tage lidt af trykket.

Fukushima-komplekset, der ligger 240 kilometer nord for Tokyo, blev rystet af en kraftig eksplosion lørdag, hvilket blæste tag og vægge af en af reaktorbygningerne. Myndighederne har ikke udelukket nye eksplosioner på værket, og de har overhældt alle tre reaktorer med havvand for at køle dem ned.

Søndag kom to andre atomkraftværker i søgelyset.

Først var der rapporter om radioaktiv stråling ved Onagawa-atomkraftværket, men alle værkets tre reaktorer er under kontrol, citerer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) de japanske myndigheder for at sige. Strålingen ved Onagawa menes at stamme fra Fukushima.

Senest blev det rapporteret, at pumpen til kølesystemet på atomkraftværket Tokai 2 i Ibarki 120 kilometer nord for Tokyo er stoppet i kølvandet på jordskælvet.

Men reservesystemet blev søndag sat i gang og fungerer, som det skal, oplyser operatøren af værket.

- En havvandspumpe, der bliver drevet af en dieselgenerator, stoppede på grund af tsunamien. Men de andre kølesystemer virker, som de skal, og temperaturen i reaktoren fortsætter med at falde gradvist, siger en talsmand for operatøren.