Prøv avisen

Japan mindes sine ofre

Den japanske kejser Akihito og hans hustru, Michiko, deltog i går mindehøjtideligheden for ofrene for sidste års jordskælv, tsunami og atomulykke. – Foto: Yomiuri ShimbunEPA.

Med mindehøjtideligheder over hele landet har Japan markeret årsdagen for den tredobbelte katastrofe med jordskælv, tsunami og atomulykke, der ramte den nordøstlige del af landet den 11. marts sidste år

I så godt som alle templer og kirker landet over var gårsdagen præget af mindehøjtideligheder for de i alt 19.784 dødsofre efter jordskælvet og især tsunamien i Japan den 11. marts sidste år.

LÆS OGSÅ: Lektien efter Fukushima

Den officielle ceremoni fandt sted i Tokyos Nationalteater under overværelse af landets premierminister, Yoshihiko Noda, og kejser Akihito, som markerede et minuts stilhed klokken 14.46 på det præcise tidspunkt for jordskælvets udbrud.

De tre ramte amter Fukushima, Myagi og Iwate holdt deres egne mindehøjtideligheder og havde ikke ønsket at tage imod landets politiske ledere, som beskyldes for at have tøvet med at komme de lokale myndigheder og befolkningerne til undsætning.

Jeg lover, at de ramte områder vil blive genopbygget, og at denne tragedie aldrig vil blive glemt, sagde premierminister Noda, som havde opfordret japanerne til at mindes ofrene med et minuts stilhed.

Flere jernbanelinjer og metroer standsede et kort øjeblik klokken 14.46, og flere steder lød sirener og kirkeklokker klokken 14.46.

Hundredvis af japanere lagde blomster foran Nationalteatret eller efterlod mindeord til ofrene på de kort, som blev uddelt flere steder i hovedstaden.

Jeg glemmer aldrig billederne af vandmasserne, der skyllede ind over landet og rev alting med sig, og de stakkels mennesker, som blev skyllet bort, siger en kvinde og lægger en blomst ved Nationalteatret.

Katsuyashi Hayasaki glemmer heller aldrig synet af den over 10 meter høje flodbølge, der nærmede sig den skolebygning, hvor han havde søgt tilflugt på tredje etage, efter at tsunamivarslet blev udsendt.

Vi troede, at vores sidste time var kommet. Det var som en mur, der væltede ind over os og nærmede sig med en ubeskrivelig larm. Skolen holdt stand, men bagefter var vi fanget næsten 24 timer uden mad og uden varme, fortæller Hayasaki, som mistede alt, hvad han ejede.

Mange mistede livet, fordi det blev meddelt, at tsuanmien ville komme efter 10 minutter. Den kom først efter 20 minutter, og derfor var der adskillige, som vendte tilbage til deres hjem i den tro, at det var falsk alarm, fortæller Yuko Endo fra den kristne hjælpeorganisation Tohoku Help.

Jordskælvet, der blev målt til en styrke på ni på Richter-skalaen, var så voldsomt, at den japanske hoved-ø, Honshu, blev rykket 2,4 meter mod øst, og jordens akse blev forrykket med mellem 10 og 25 centimeter.

45.000 bygninger blev totalt ødelagt, heriblandt 11 hospitaler, og 344.000 mennesker lever stadig i barakbyer opført af de japanske myndigheder. Blandt disse hjemløse er ofrene for den atomulykke, som blev udløst på Fukushima-Daiichi-værket som følge af tsunamien, der beskadigede værkets kølesystem.

En zone på 20 kilometer omkring værket er stadig forbudt område, som beboerne ikke forventes at kunne flytte tilbage til på grund af den radioaktive stråling efter atomulykken, der var den alvorligste i 25 år.

Vi kan kun håbe på, at resten af Japan ikke glemmer os, så snart mindeceremonierne er slut, siger Yuko Endo.