Prøv avisen

Japan skruer kraftigt op for nødhjælpen

En ældre kvinde bæres her i byen Kessennuma hen til et midlertidigt nødcenter af en soldat. 40 procent af landets soldater deltager i redningsarbejdet efter fredagens jordskælv og tsunami. Foto: Jiji PressAFP.

100.000 japanske soldater står klar til at støde til de hjælpearbejdere, som allerede er i gang

Et gigantisk hjælpearbejde er i gang efter den dobbelte naturkatastrofe, der ramte Japan i fredags. Det japanske militær sætter alt ind på at hjælpe de overlevende efter det voldsomme jordskælv og efterfølgende tsunami. I forvejen er 100.000 soldater i sving – et tal, den japanske regering i går valgte at fordoble.

"Jeg beder om at yde den største indsats for at redde så mange folk som muligt. Der er mange mennesker, som stadig er isoleret og venter på assistance. Dette er den barske virkelighed," sagde den japanske premierminister, Naoto Kan, på et møde om redningsindsatsen.

Derfor vil 100.000 ekstra sol- dater begynde hjælpearbejdet i løbet af de næste dage. Antallet svarer til 40 procent af landets soldater.

Alt imens, at myndigheder har hævet det formodede antal omkomne til flere end 10.000, har flere lande tilbudt hjælp til nødstedte Japan.

Landets udenrigsministerium oplyser, at 69 lande eller regioner har tilbudt deres assistance. Blandt disse er Kina, som Japan ellers historisk har haft et anstrengt forhold til.

Ikke desto mindre har Kinas premierminister, Wen Jiabao, og udenrigsminister Yang Jiechi sendt deres kondolencer til de japanske kolleger. Samtidig er 15 kinesiske redningseksperter ankommet til Japan for at bidrage til det enorme arbejde.

Fem internationale nødhjælpsorganisationer er desuden klar til at give en hjælpende hånd til japanerne. /ritzau/AFP