Prøv avisen

Japan skuer kraftigt op for nødhjælpen

Emergency teams head towards rescue operations for the massive earthquake and tsunami destruction at the port area of Tagajo, Miyagi Prefecture, on March 13, 2011. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full h Foto: Toru Yamanaka

100.000 japanske soldater står klar til at støde til de hjælpearbejdere, som allerede er i gang

Et gigantisk hjælpearbejde er i gang efter den dobbelte naturkatastrofe, der ramte Japan fredag morgen.

Det japanske militær sætter alle sejl ind på at hjælpe de overlevende efter det voldsomme jordskælv og efterfølgende tsunami. I forvejen er 100.000 soldater i sving - et tal, den japanske regering søndag har valgt at fordoble.

- Jeg beder om at yde den største indsats for at redde så mange folk som muligt, har den japanske premierminister, Naoto Kan, sagt på et møde om redningsindsatsen.

Det beretter den nationale tv-station NHK.

- Der er mange mennesker, som stadig er isoleret og venter på assistance. Dette er den barske virkelighed, har premierministeren videre sagt.

Derfor vil 100.000 ekstra soldater begynde hjælpearbejdet i løbet af de næste to dage. Antallet svarer til 40 procent at landets militære styrke.

Alt imens, at myndigheder har hævet det formodede antal omkomne til flere end 10.000, har flere lande budt ind med hjælp til nødstedte Japan.

Landets udenrigsministerium oplyser, at 69 lande eller regioner har tilbudt deres assistance. Blandt disse er Kina, som Japan ellers historisk har haft et anstrengt forhold til.

Ikke desto mindre har Kinas premierminister, Wen Jiabao, og udenrigsminister Yang Jiechi sendt deres kondolencer til de japanske kolleger. Samtidig er 15 kinesiske redningseksperter ankommet til Japan for at bidrage til det enorme arbejde.

Fem internationale nødhjælpsorganisationer er desuden klar til at give en hjælpende hånd til japanerne.