Prøv avisen

Japan spuler mere vand på kraftværk

FJapan fortsætter med at spule vand på det ødelagte kraftværk Fukushima. 30 brandbiler køres i stilling fredag. --Fire engines in Iwaki city, Fukushima prefecture, prepare to head to Fukushima Dai-ichi nuclear plant March 18, 2011. Japan has been battli Foto: Kyodo

Japan fortsætter med at spule vand på det ødelagte kraftværk Fukushima. 30 brandbiler køres i stilling fredag

30 japanske brandbiler står klar til at køre ud til det ødelagte kraftværk Fukushima 1 fredag eftermiddag lokal tid i endnu et forsøg på at nedkøle værkets beskadigede reaktorer og brændselsstave med store mængder vand.

Det rapporterer NHK.

Og det er ifølge de japanske myndigheder stadig reaktor tre, der prioriteres højst.

- Vi hældte vand på reaktor nummer tre i går. Der er ingen tvivl om, at der kom vand ind, men vi har ikke bekræftet præcis, hvor meget vand, der er derinde, fortæller regeringens talsmand, Yukio Edano, på et pressemøde ifølge AFP.

-Vi vil nu fortsætte med at spule vand på reaktoren i eftermiddag. Det er reaktor nummer tre, der har højeste prioritet, tilføjer han.

Man har også forsøgt sig med at hælde vand på fra oven ved hjælp af militærhelikoptere.

Det, der præcist er sket, er, at kraftværkets pumpesystemer, der sørger for at køle de radioaktive kerner, er skyllet væk af tsunamien, der sidste fredag ramte Japan efter et jordskælv ud for landets østlige kyst.

Derfor spuler man vand ned over bassinerne i et forsøg på at holde det brugte atombrændsel nedkølet. Derved undgår man, at det nedsmelter eller bryder i brand og dermed øger strålingen.

Samtidig forsøger japanske ingeniører at genoprette strømforsyningen til kraftværkets kølesystem. Det arbejde må dog stoppe for en stund, når brandbilerne sættes ind fredag eftermiddag, skriver AFP.