Prøv avisen

Japans befolkning skrumper med rekordfart

Virksomheder indfører vuggestuer for at tilskynde deres ansatte til at få børn. Men det har ikke været nok til at vende faldet i fødselsraten. (Arkivfoto) Foto: AFP

Japan står over for en langsom, men alvorlig national krise. Unge japanere fravælger at få børn, så der er voldsom brug for nye hænder til at forsørge de ældre.

Storken bliver et sjældnere og sjældnere syn i Japan.

Fødselstallet i Japan er i frit fald. I første halvdel af i år dykkede det med seks procent - den største nedgang i mere end 30 år, skriver CNN.

Sidste år blev der født 918.397 børn i landet. Det er det laveste, siden man begyndte at føre statistik i 1899 - og en halvering i forhold til 1970'erne.

I år bliver tallet endnu lavere.

- Nedgangen sker hurtigere, end de officielle prognoser havde forudset, siger Yasushi Mineshima fra det nationale forskningsinstitut på området.

Japan står over for "en enorm udfordring" med demografien, lyder det i seneste rapport fra instituttet.

Befolkningen i det asiatiske kejserdømme er skrumpet siden 2015. Den toppede på lidt over 126 millioner, men nu falder den med næsten en halv million om året.

I 2065 ventes der kun at være 88 millioner tilbage, spår regeringen. Til den tid vil kun 12 procent af befolkningen være under 20 år gammel - mod 21 procent i dag.

Premierminister Shinzo Abe har beskrevet situationen som en national krise.

Regeringen har sat et mål om minimum 1,8 fødsler per kvinde. Det tal er dog stille og roligt dalet de sidste fire år til 1,42. Og der skal et tal på omkring 2,1 til at holde befolkningen ved lige uden indvandring.

I Danmark er tallet til sammenligning 1,73.

Premierminister Abe har lovet at øge antallet af pladser i vuggestuer og børnehaver og på andre måde gøre det mere attraktivt at få børn.

I ti år har der i skiftende japanske regeringer været en minister for "tiltag mod den faldende fødselsrate".

Men indtil videre har indsatserne ikke været videre frugtbare.

Flere faktorer bidrager til nedgangen. Blandt andet fravælger mange kvinder at få børn, fordi det er noget nær en dødsdom for deres karrierehåb.

Men der er også en stigende tendens til, at japanere undgår at finde sig en partner. Ægteskabsraten er faldet til 4,7 per 1000 i 2018 mod mere end 10 i 1970'erne.

Som konsekvens står Japan med en stigende mangel på folk i den arbejdsdygtige alder. Både til at holde produktionen oppe og til at forsørge den voksende mængde ældre borgere.

Derfor har regeringen slækket på sine ellers stramme indvandringsregler. I april i år blev det tilladt at ansætte udlændinge inden for byggeri, landbrug og sygepleje. I første omgang kun i fem år ad gangen.

Premierminister Abe understreger, at det kun gælder udlændinge med særlige færdigheder til specifikke sektorer. For i Japan er indvandring ikke populært, og man frygter løntrykkeri.

/ritzau/