Japans kejser beder for landet

I en sjælden tv-tale udtrykte Japans kejser bekymring for atomulykken i landet

Japanerne stoppede op og lyttede, da kejser Akihito i går talte til nationen. Det er første gang, at den japanske kejser er gået på tv i kølvandet på en naturkatastrofe. --
Japanerne stoppede op og lyttede, da kejser Akihito i går talte til nationen. Det er første gang, at den japanske kejser er gået på tv i kølvandet på en naturkatastrofe. --. Foto: Everett Kennedy BrownEPA.

Japanske tv-stationer afbrød i går deres udsendelser for at give plads til en usædvanlig tv-transmitteret tale fra kejser Akihito, der udtrykte dyb bekymring for landets optrappede og "uforudsigelige" atomkrise.

Den 77-årige kejser sagde, at den katastrofe, der har ramt landet, er af et omfang "uden fortilfælde". Han erkendte samtidig, at myndighederne fortsat ikke har overblik over, hvor mange der er omkommet efter sidste uges voldsomme jordskælv og tsunami.

"Antallet af dræbte stiger dag for dag, og vi ved ikke, hvor mange mennesker der er blevet ofre," sagde han.

"Jeg beder til, at så mange som muligt er i sikkerhed," tilføjede han.

De seneste tal fra den japanske regering viser, at 3676 er fundet omkommet, mens 7558 fortsat er savnet.

"Jeg håber af hele mit hjerte, at folket, hånd i hånd, vil behandle hinanden med medfølelse og komme igennem disse svære tider," sagde kejser Akihito.

Kejseren undgik i sin tale at komme med politisk ladede udtalelser eller sige noget, der kan tolkes som kritik af Japans atomindustri eller af myndighedernes reaktion på ulykken på atomkraftværket Fukushima.

For japanerne repræsenterer kejseren noget af det samme, som kongehuset gør i Danmark, men i noget højere grad, siger studie- lektor Mariko Hayashi fra Afdeling for Asienstudier på Aarhus Universitet.

"For mange især ældre japanere er han en samlende figur for landet," siger Mariko Hayashi.

"Det betyder meget for mange, at kejseren udviser sympati i en svær situation," tilføjer hun. /ritzau/

mennesker i verden side 9