Japans længst siddende regeringschef dræbt i attentat. Shinzo Abe var en ægte værdikriger

I et land, hvor skudepisoder er uhyre sjældne, skete de utænkelige: At landets tidligere og ofte kontroversielle premierminister Shinzo Abe blev offer for en attentatmand

Shinzo Abe vil blive husket som Japans længst siddende premierminister.
Shinzo Abe vil blive husket som Japans længst siddende premierminister. Foto: Toru Hanai/Reuters/Ritzau Scanpix.

Japan har været i chok, siden det tidligt fredag dansk tid kom frem, at landets mangeårige premierminister Shinzo Abe var blevet skudt på åben gade. Det skete, netop som han havde stillet sig op i byen Nara for at holde valgtale for en af sine partifæller forud for valget til overhuset på søndag.

Selvom Abe af helbredsmæssige årsager trådte tilbage som landets længst siddende regeringsleder for to år siden, var han stadig særdeles aktiv i politik og derfor involveret i Liberal Demokraternes valgkampagne. Han var kun nået et par minutter ind i sin tale, da han faldt til jorden efter at være blevet ramt af flere skud bagfra. De viste sig at være affyret af en 41-årig mand, der omgående blev overmandet af sikkerhedsfolk og afvæbnet.

Selvom den hårdt sårede Abe hurtigt blev fløjet af sted til nærmeste hospital, stod hans liv ikke til at redde.

”Det er en brutal og modbydelig handling – og forfærdeligt, at det her sker under et valg – selve grundlaget for vores demokrati,” lød det fra en dybt rystet Fumio Kishida, Japans nuværende premierminister.

Den formodede gerningsmand gjorde ingen forsøg på at flygte og sagde ved anholdelsen, at han havde skudt Abe, fordi han var utilfreds med ham. Og nok var den 67-årige politiker en kontroversiel person, der med sin nationalkonservative politik delte vandene, men ikke desto mindre blev han genvalgt flere gange.

En chokeret japaner følger på gaden i Tokyo med i tv-nyhederne om attentatet på Shinzo Abe.
En chokeret japaner følger på gaden i Tokyo med i tv-nyhederne om attentatet på Shinzo Abe.
Foto: Charly Triballeau/AFP/Ritzau Scanpix

Shinzo Abe blev født ind i et politisk dynasti med en bedstefar, der havde været landets premierminister fra 1957 til 1960, og en far, der senere blev japansk udenrigsminister.

Dermed lå det i kortene, at også Abe Junior skulle have en politisk karriere. Han blev uddannet i statskundskab i Tokyo og Los Angeles. Hjemkommet fra USA i 1979 fik han i første omgang job i Kobe Steel, men tre år efter blev han ansat som sekretær for sin far i udenrigsministeriet, og derefter begyndte hans politiske karriere for alvor at tage fart.

I 1993 blev han valgt ind i underhuset i det japanske parlament for det liberal-demokratiske parti, LDP, hvor han stille og roligt steg i graderne. Og i 2006 kunne han indtage posten som landets premierminister. Det blev dog ikke den glorværdige periode, som familiedynastiet havde set frem til. Allerede året efter måtte han træde tilbage som følge af diverse skandaler, herunder ballade med japanernes pensionsmidler.

De følgende år holdt han lav politisk profil, men i 2012 vendte han tilbage med fornyet styrke og lancerede et ambitiøst økonomisk program, der skulle puste nyt liv i Japans kriseramte økonomi. Det lykkedes også et langt stykke hen ad vejen med store offentlige investeringer, men de øgede forbrugsafgifter, der også var en del af hans plan med navnet ”Abenomics”, var bestemt ikke populære hos japanerne.

Det samme gjorde sig gældende med hans planer om at omskrive den japanske forfatning, så Japan ikke længere skulle ligge under for de begrænsninger, landet var blevet pålagt efter Anden Verdenskrig. Men det var også en værdikamp, der gjorde ham populær, som når han gentagne gange besøgte det kontroversielle Yasukuni-tempel i Tokyo. Det er det officielle mindesmærke for Japansk faldne i flere krige, men hvor også 14 japanske krigsforbrydere er begravet, heriblandt generalen, der beordrede angrebet på Pearl Harbor i 1941.

Som nationalkonservativ ville Abe have sine landsmænd til at være stolte af deres lands historie og mente ikke, at Japan længere skulle være tynget af sin rolle under Anden Verdenskrig.

Ude i verden lykkedes det ham da også at give Japan en skarpere profil. Han fik udrettet ganske meget på den udenrigspolitiske scene og førte en hård linje overfor såvel Kina som Nordkorea.

Det var Shinzo Abe, der var frontkæmper for at danne Quad, en uformel alliance mellem USA, Australien, Indien og Japan, der skulle dæmme op for Kinas stigende indflydelse i Asien. Ligeledes var det hans fortjeneste, at Japan kom til at spille en ledende rolle Japan med at få dannet TPP, en handelsaftale mellem landene på begge sider af Stillehavet - en aftale, der ellers var kuldsejlet, efter at præsident Trump trak USA ud af partnerskabet.

Som internationale iagttagere siger, er Shinzo Abe uden tvivl den mest kendte japanske politiker i udlandet. Tokyo-korrespondent Michelle Lee fra Washington Post siger således, at Abe måske nok stod for en kontroversiel politik, men at han fik en utroligt stor indflydelse. Det strømmede da også ind med kondolencer fra hele verden, og blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) fordømte angrebet og udtrykte sin dybeste medfølelse med Shinzo Abes familie.