Japans redningsmand?

Yoshihiko Noda er Japans sjette regeringschef på blot fem år, og han er allerede under pres

Yoshihiko Noda skal forsøge at samle Det Demokratiske Parti inden næste valg til det japanske underhus. –
Yoshihiko Noda skal forsøge at samle Det Demokratiske Parti inden næste valg til det japanske underhus. –. Foto: Jiji PressAFP.

Japans nyudnævnte premierminister, Yoshihiko Noda, kommer til at stå i spidsen for et plaget østasiatisk ø-rige, som i den grad har brug for politisk lederskab i kølvandet på et jordskælv, der lammede landets økonomi. Spørgsmålet er, om Noda personligt kan modstå det enorme pres, der kommer til at hvile på hans skuldre.

LÆS OGSÅ: Derfor kan du godt forstå lidt japansk

Hans to forgængere, som ligesom Noda er medlemmer af Det Demokratiske Parti, er bukket forholdsvis hurtigt under for opgaven. Dermed bliver Noda den sjette premierminister i løbet af blot fem år i Japan.

LÆS OGSÅ: Jordskælv får højhuse til at svaje i Tokyo

Nu skal Noda forsøge at samle partiet inden næste valg til det japanske underhus, som Japan senest skal afholde i 2013. For at styrke den japanske økonomi har Noda tilkendegivet, at han midlertidigt vil hæve indkomstskatterne for at betale for en genopretningsplan, der skal skabe vækst efter jordskælvet.

Med dette tiltag forsøger den 54-årige Noda, der selv kommer fra trange kår, at appellere til de mindre bemidlede japanere.

Jeg vil arbejde hårdt og svede for politik, der er nede på jorden, sagde Noda i en tale til det japanske parlament, lige inden han blev premierminister.

Dernæst sammenlignede Noda sit eget udseende med en bundfisk en fisk, der angiveligt ikke er specielt charmerende at se på.

Noda indledte sin politiske karriere som 29-årig i Chibas, en japansk region øst for hovedstaden, Tokyo. I sin valgkampagne stod han hver morgen tidligt op for at kunne møde de japanske pendlere på togstationerne. Dette har han angiveligt gjort lige indtil 2010, hvor han blev udnævnt som finansminister.

Ud over problemerne med den japanske økonomi skal Noda også være med til at udforme en langsigtet strategi over for Kina, der i 2010 overhalede Japan som verdens næststørste økonomi. De kinesisk-japanske relationer har altid været ganske ustabile som følge af den japanske besættelse af Kina under Anden Verdenskrig.

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua har allerede advaret Noda mod at besøge en gravplads for faldne japanske soldater og formaner Noda til at søge et samarbejde med Kina, selvom kineserne selv afviser forhandling på territoriale stridspunkter.

På spørgsmålet om Diaoyu-øgruppen (omstridt øgruppe mellem Japan og Kina, red.) er kinesisk suverænitet ikke til diskussion, lyder det fra en ledende artikel i Xinhua.