Prøv avisen

Japansk stråling har nået Sverige

Udslippet fra atomkraftværket i Japan har nu nået Sverige. De svenske myndigheder har målt øget radioaktiv stråling, men kun lave koncentrationer. Her ses svenske demonstranter umiddelbart efter ulykken i Japan. Foto: Scanpix Foto: 10020 Leif R Jansson

Strålingen fra det japanske atomkraftværk Fukushima 1 kan nu måles i Sverige. Men kun i lave, ufarlige doser

Udslippet fra atomkraftværket i Japan har nu nået Sverige. De svenske myndigheder har målt øget radioaktiv stråling, men kun lave koncentrationer.

Det skriver svenske Aftonbladet.

- Niveauerne er ekstremt lave, knapt målbare. De udgør absolut ingen fare for mennesker og miljø, siger Ann-Christin Hägg, der er ekspert i strålingsbeskyttelse ved myndighederne for strålingssikkerhed.

LÆS OGSÅ:Japansk a-kraftværk svindlede med kontrol

Da tsunamien ramte atomkraftværket Fukushima 1, frigav den radioaktivt materiale - og det kan nu måles i vores naboland.

I Stockholm er niveauet 0,3 millibecquerel pr kubikmeter luft. Ifølge fysiker i Beredskabsstyrelsen Steen Hoe er det først, når man går en million eller mere op, at man begynder at interessere sig for det sundhedsmæssige.

De svenske myndigheder forsikrer også, at strålingen er ganske ufarlig.

Ann-Christin Hägg forklarer, at den er meget lavere end den naturlige baggrundsstråling, som beboere i Sverige altid udsættes for.

- Den letteste måde at få folk til at forstå, hvor ufarligt det er, er at sammenligne med den stråling, der kom til Sverige efter Tjernobyl. Den her stråling er mellem 50.000 og 100.000 gange lavere, end den var da, siger hun.

Beredskabsstyrelsen i Danmark er ikke overrasket over målingerne, der passer med de spredningsmodeller, de har fået lavet af DMI. Ifølge dem ligger Danmark i udkanten af området.

Lige nu venter Beredskabsstyrelsen på målinger fra Risø. Hvis der bliver målt radioaktiv stråling, vil den dog være endnu lavere end i Sverige, fortæller Steen Hoe.

- Risø bør kunne måle de niveauer her. Men det er ikke sikkert, det har passeret Danmark. For det afhænger af, hvordan vinden har været, siger han.

Har strålingen ramt Danmark, vil niveauet være endnu lavere end i Sverige og altså på ingen måde farligt.