Prøv avisen

Japanske aktier styrtdykker efter skælv

Resterne af byen Onagawa . AFP PHOTO / JIJI PRESS Foto: Jiji Press

Centralbanken i Japan skyder megabeløb ind på landets rystede aktiemarked. Tokyos børs tager voldsomt dyk

Det historisk voldsomme jordskælv, der fredag rystede Japan i sin grundvold, sender nu chokbølger gennem aktiemarkederne i den hårdt plagede nation.

Da børsen i hovedstaden Tokyo åbnede mandag morgen japansk tid, faldt aktierne lynhurtigt med mere end fem procent, rapporterer flere internationale medier.

Det såkaldte Nikkei-index dumper dermed ned til sit laveste niveau siden november.

Investorernes negative reaktion har fået den japanske centralbank til at skyde et rekordhøjt beløb på 460 milliarder kroner ind på markederne for at stabilisere kurserne, berolige omverdenen og genopbygge tilliden til landets økonomi.

Japan kæmper fortsat med at komme sig efter naturkatastrofen, som har slået benene væk under det folkerige ørige, der er verdens tredjestørste økonomi.

Den japanske premierminister, Naota Kan, kalder jordskælvet og den ødelæggende tsunami, som efterfølgende skyllede ind over landet, for den værste katastrofe siden Anden Verdenskrig.

Naturkatastrofen har kostet mindst 1000 livet, og mere end 10.000 meldes fortsat savnet. To millioner boliger står uden strøm, og myndighederne forsøger desperat at undgå ulykker på flere af landets atomkraftværker.

/reuters