Prøv avisen

”Jeg fatter ikke Syrizas politik”

Skolelærer Stathis Kyrillidis stoler slet ikke på de græske politikere og da slet ikke på Syriza, hvis valgprogram er ren ønsketænkning efter hans mening. -

Grækenland er som en tyk mand, der er sat på en nødvendig diæt, lyder det fra skolelærer, der er kritisk over for valgets sandsynlige vinder, Syriza

Selvom op mod 65 procent af de græske vælgere ikke ønsker at stemme på Syriza-partiet, kan partiet i heldigste fald opnå absolut flertal, hvis adskillige småpartier kommer under spærregrænsen på tre procent. Sker det, kræver det færre stemmer til det største parti, der med en bonus på 50 parlamentarikere oveni kan nøjes med omkring 36 procent af stemmerne for at opnå absolut flertal.

En af dem, der er bekymret for en Syriza-regering, er den 46-årige folkeskolelærer Stathis Kyrillidis fra Athen. Han vil stemme på det konservative Nyt Demokrati, i håb om at partiet bliver det største, selvom han egentlig ville foretrække at stemme på et andet parti.

”Vi har i Grækenland været som ham, der sidder foran fjernsynet, spiser chips og drikker cola i én uendelighed. Vi er blevet tykke og har især i det offentlige haft alt for megen overvægt. Nu er vi så blevet meldt ind i en klub med mange normale mennesker, altså EU, og her har vi fundet ud af, at vi ikke kan løbe. Så bliver der lagt et fitnessprogram, som selvfølgelig er hårdt, men som i sidste ende skal sørge for, at vi kan følge med de andre,” lyder logikken fra den 46-årige skolelærer Stathis Kyrillidis, når han skal forklare den græske stats virkelighed.

Stathis Kyrillidis har under krisen set lønnen falde med 35 procent. Han tjener under 6700 kroner om måneden - før skat. Han har i de seneste to år fået udsættelse fra banken, så han ikke skal afdrage på sit boliglån, og når han ser valgløfterne fra Syriza, ved han godt, at de er målrettet personer som ham.

”Jeg fatter ikke Syrizas politik. Den er ren ønsketænkning. Jeg ønsker mig, at staten bliver slanket, at man forhandler med trojkaen (Den Europæiske Centralbank, Den Internationale Valutafond og EU, red.) om bedre vilkår, at man sætter skatterne ned for især erhvervslivet, men kun hvis Grækenland også leverer reformer,” siger Stathis Kyrillidis.

”Jeg er faktisk mere tryg ved, at der stilles skrappe krav til de græske politikere, end at landet selv skal træffe alle beslutninger. Jeg stoler slet ikke nok på de græske politikere, og da slet ikke på Syriza, som nægter alle reelle reformer. De siger, at de vil afskaffe gældspolitikken, og påstår, at de vil gøre det hele bedre - det hænger ikke sammen. Men dette valg handler ikke om politik og om løsninger, men om at vise omverdenen, at grækerne er vrede på trojkaen.”