17-årige Abdoulie er uledsaget flygtningebarn: Jeg kunne godt tænke mig at få en familie

De italienske myndigheder har ikke tilladt at bringe fotos af de to drenge i artiklen, Abdoulie og Mamadou. ...

De italienske myndigheder har ikke tilladt at bringe fotos af de to drenge i artiklen, Abdoulie og Mamadou. Fotoet viser to drenge fra Eritrea, der overlevede et forlis på Middelhavet i 2016, hvor 400-500 mennesker skønnes at være druknet. I årets fire første måneder kom 5500 børn og teenagere under 18 år til Italien uden deres forældre eller andre voksne familiemedlemmer. Foto: Pasquale Claudio Montana Lampo/AP/ritzau

Sidste år kom der omkring 25.000 uledsagede flygtningebørn til Italien. I år er tallet steget kraftigt i årets første måneder. En stor del af børnene forsvinder ud i det blå

Han sidder på en bænk, med en blå rygsæk og en sort kasket trukket godt ned i panden. En knægt, der er alt for gammel af sin alder.

”Hvis hjemme var bedst, så rejste du jo ikke ud, vel,” som han konstaterer med teenagerens alt for erfarne logik og ensomhed i stemmen.

Der har lige været fredagsbøn i moskéen på Piazza Cutelli i den sicilianske havneby Catania, og pladsen er stuvende fuld af afrikanere, som snakker, går lidt omkring og udveksler nyheder.

17-årige Abdoulie fra Gambia er en af dem. Hans forældre døde, da han var fem år. En kusine tog sig af ham, indtil han var 15 år.

”Men så kunne hun ikke mere, og så tog jeg afsted. Jeg kunne ikke få en uddannelse eller job. Så jeg rejste nordpå, til jeg fandt arbejde, og når der ikke var mere, rejste jeg videre,” fortæller han.

En stor dreng, der allerede har oplevet så meget skidt, at hans blik flakker, når man spørger til dét, han har været igennem, især i Libyen. Han vil helst ikke tale om det, siger han, og der er smerte i det blik. Han var to år undervejs. De sidste tre måneder i Libyen, sad han i ”et fængsel, hvor de slog os, og vi ikke fik nok at spise”.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.