Trump-fan: ”Jeg tror på æbletærte, Chevrolet og baseball”

Mens Donald Trumps tilhængere vil kæmpe for at bevare det USA, de kender, mener Hillary Clintons støtter, at forandring er vejen til at realisere den amerikanske drøm for alle

At kæmpe, så ens egne kan fortsætte med at leve og nyde deres frihed, er for Robert Dzurick essensen af amerikansk fædrelandskærlighed. Derfor stemmer han på Donald Trump til det amerikanske præsidentvalg.
At kæmpe, så ens egne kan fortsætte med at leve og nyde deres frihed, er for Robert Dzurick essensen af amerikansk fædrelandskærlighed. Derfor stemmer han på Donald Trump til det amerikanske præsidentvalg. Foto: Ryan remiorz/the canadian press/polfoto.

Ankomsthallen i St. Louis lufthavn med neonlys og beige plasticskranker er som mange andre amerikanske lufthavne jævnt anonym. Men i dag fylder melodien om et stjernespækket flag og rækker af spejdere, der vifter med rødt, hvidt og blåt, hallen med fædrelandsstolthed. Så meget, at Robert Dzurick kniber en tåre.

”At blive mødt med sådan en velkomst gør, at jeg føler mig værdsat,” siger den 70-årige Vietnam- veteran.

Sammen med andre veteraner fra Missouri har Robert Dzurick været på en såkaldt ærestur til Washington D.C. og besøgt mindesmærker for krigens faldne soldater.

”Jeg har længe forsøgt at finde ud af, hvad der skete med tre af mine soldaterkammerater, og i dag fandt jeg en af dem. Bobby Yates var hans navn. Det stod på monumentet. Så det er anden gang, jeg græder i dag, men det fylder alligevel et tomrum at få vished. For jeg kom jo hjem, og det gjorde de ikke.”

At kæmpe, så ens egne kan fortsætte med at leve og nyde deres frihed, er for Robert Dzurick essensen af amerikansk fædrelandskærlighed. Derfor stemmer han på Donald Trump til det amerikanske præsidentvalg.

”Der er mange folk i andre lande, som ikke kan lide os. Jeg ved ikke, om det er deres religion, eller om de er jaloux på vores frihedsrettigheder, men vi bliver nødt til at have et stærkt militær for at gøre os gældende. Og for at beskytte os mod terrorister herhjemme.”

Det er ikke, fordi Robert Dzurick vil have USA til at lege politimand i hele verden. Men han tror, at Donald Trump kan sætte sig i respekt over for verdens ledere og gøre op med den svage linje, han mener, præsident Barack Obama står for, og som han frygter, at Hillary Clinton vil fortsætte.

”Det er som en person, der sætter sig på en hest, og hesten kan føle, at de tøver, og så løber den løbsk. Hillary Clinton og Barack Obama mangler den patriotisme, som inspirerer til stærkt lederskab, og det er ved at ødelægge vores land.”

Den slags udsagn får Thomas Cohn, der står i ankomsthallen for at hente sin hustru og datter, til at ryste på hovedet.

”Der løber en strøm af frygt gennem Trump-vælgernes form for patriotisme. Det er en frygt for forandring, selvom forandring har drevet meget af dette lands succes,” bemærker han, mens veteranerne får taget billeder med deres familier.

Thomas Cohn ejer et succesfuldt forsikringsfirma, og han ved ikke, hvorfor velstående amerikanere som ham selv fra den store generation efter Anden Verdenskrig er så tavse i det politiske landskab.

”Vi bar Bill Clintons progressive dagsorden til Det Hvide Hus, og vi ved godt, at modstanden mod Barack Obama og Hillary Clinton handler meget mere om hudfarve og køn, end folk vil indrømme. Grundlæggende er det jo vældig uamerikansk at opfatte forskelligartethed som en svaghed, sådan som Trumps støtter gør,” siger den 57-årige direktør.

Men ifølge Robert Dzurick betyder overdreven rummelighed for det, der er anderledes, at USA gør køb på de traditioner, som skal lære de unge generationer at være patrioter.

”Ved du, hvad jeg tror på? Jeg tror på æbletærte, Chevrolet og baseball, og jeg vil gøre hvad som helst for at forsvare det land, jeg kender.”

Han er bekymret over, at flere skoler ikke længere holder amerikanske tradi- tioner i hævd – ved at synge nationalsangen og sværge troskab til det amerikanske flag.

”De unge tror, at de kan få et godt liv foræret af deres forældre, som bærer dem på hænder og fødder. Jeg ser ikke meget fædrelandskærlighed i den generation.”

Men det gør Percy Childs, som sammen med sin far, søster, niece og 11-årige søn bruger en dag i St. Louis som frivillige for Hillary-kampagnen.

”Millennial-generationen (den generation, der blev teenagere omkring 2000, red.) har mere interaktion med hinanden på tværs af forskellige kulturer, racer og religioner. Og så betyder sociale medier, at de uanset deres baggrund kan leve sig ind i den smerte, der opstår, når sorte bliver skudt af politiet, eller opdager, at deres drikkevand er forgiftet med bly,” siger han.

”Love Trumps Hate” (kærlighed trumfer had) står der på det skilt, Percy Childs bærer rundt på, og han bryder sig ikke om Donald Trumps valgslogan om at genoprette Amerikas storhed.

”Donald Trump ønsker, at tage USA tilbage til en tid, hvor det handler om at skabe et godt liv for en bestemt race og et bestemt køn. Er du ikke en del af den gruppe, har dine behov og bekymringer ikke samme betydning.”

Derfor er Percy Childs ikke overrasket over, at et flertal af hvide, amerikanske mænd vælger at se igennem fingrene med Donald Trumps nedladende udtalelser om kvinder, mexicanske indvandrere og sorte amerikanere.

”Hvad den slags virkelighed fører til, kan du se, hvis du kører til byen Ferguson, der ligger 14 minutter herfra. Det var netop forskelsbehandling og økonomisk diskrimination, der kulminerede i uroligheder, da Michael Brown blev skudt af politiet.”

”Donald Trump taler om, at sorte lever i helvede. For mit vedkommende lever jeg først og fremmest med en bekymring om, at selvom mine børn gør alle de rigtige ting, får en universitetsuddannelse og arbejder hårdt, så risikerer de at se det gode liv glide dem af hænde.”

Samtidig peger Percy Childs på andre lande, der giver deres unge borgere fri adgang til uddannelses- og sundhedssystemet.

”Hvorfor kan vi ikke lære af det? Hvorfor kan vi ikke kæmpe for, at USA blomstrer i verden, blomstrer herhjemme og blomstrer i vores lokalsamfund?”.

Tilbage i ankomsthallen er hornorkesteret holdt op med at spille, og veteranerne er på vej hjem efter en lang dag.

Thomas Cohn siger, at han respekterer deres samfundstjeneste. Men som en, der hører til kategorien af velhavende amerikanere, forstår han ikke, at den hvide arbejderklasse kan stemme for Donald Trumps idé om, at han skal betale mindre i skat.

”Forestillingen om, at hvis jeg får flere penge i min tegnebog, vil de sive ned til dem, der har mest brug for det, er absurd. En større indkomst får mig ikke til at ansætte flere medarbejdere,” siger direktøren.

Han mener, at landets største udfordring er at mindske den økonomiske kløft mellem dem, der vokser op i det, han kalder ”et hvidt USA” og ”et farvet USA”.

”Jeg synes, det er et udtryk for fædrelandskærlighed at skubbe på for, at USA vokser som et samlet samfund, så landet kan leve op til idealet om at være det bedste i verden.”