Jeppe Kofod: Vi skal presse på for at stille tech-giganterne til ansvar

Danmark skal være foregangsland, når det gælder regulering af tech-giganterne, men det er ikke det samme som national lovgivning, mener den danske udenrigsminister

Jeppe Kofod udnævnte sidste år Anne Marie Engtoft Larsen (i baggrunden) til Danmarks anden tech-ambassadør, som skal gå i dialog med tech-giganterne. Han mener, at der bør være åbenhed omkring algoritmerne på sociale medier.
Jeppe Kofod udnævnte sidste år Anne Marie Engtoft Larsen (i baggrunden) til Danmarks anden tech-ambassadør, som skal gå i dialog med tech-giganterne. Han mener, at der bør være åbenhed omkring algoritmerne på sociale medier. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

”Danmark skal gå forrest.”

Den parole hører man typisk fra klimaminister Dan Jørgensen (S), men den gælder også regeringens politik på teknologiområdet, hvis man spørger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Torsdag er han og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) værter for en virtuel konference med en lang række aktører fra hele verden, som skal sætte fokus på, hvordan tech-giganterne kan reguleres i fremtiden. Gæstelisten tæller blandt andre dette års modtager af Nobels Fredspris, journalisten Maria Ressa fra Filippinerne, Facebooks vicepræsident med ansvar for global politik, britiske Nick Clegg, og repræsentanter for FN.

Det sker som led i udenrigsministerens såkaldte tech-strategi, som han i februar i år introducerede sammen med Danmarks tech-ambassadør i Silicon Valley i USA, Anne Marie Engtoft Larsen. Ifølge Jeppe Kofod er målet at stoppe spredningen af misinformation og ulovligt indhold på digitale platforme, og så skal Danmark skubbe på for at stille tech-giganterne til ansvar, hvis den slags alligevel sker.

”Drømmen om et digitalt, globalt forsamlingshus kan stadig nås, men vi har især i de senere år set et mareridt med fjendtlig valgpåvirkning og oplevet, hvordan radikalisering på internettet kan undergrave demokratiet. Det er det, vi skal undgå. Der er et dilemma med teknologien, fordi den på den ene side er en gave, men samtidig kan den ødelægge demokratiet. Den udfordring står alle verdens demokratier midt i,” siger udenrigsministeren.

Danmark skal vise vejen, lyder det flere gange fra Jeppe Kofod, men lige nu er der ingen nationale lovforslag på tegnebrættet.

Vi kan ikke gøre det alene

Forhandlingerne om en europæisk regulering af tech-giganterne foregår nemlig i EU med den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) i spidsen. Hun skal forsøge at sikre netop det, som udenrigsministeren efterspørger: At ulovlighederne holdes ude af de digitale platforme, og at tech-virksomhederne skal kunne straffes, hvis de ikke fjerner skadeligt indhold.

Så hvad nytter det, at Jeppe Kofod og hans ministerkollega holder en konference?

”Vi kan på ingen måde gøre det alene. Men det, vi gør, er at samle de vigtigste aktører. Vi kan samle dem og få dem til at forpligte sig til en demokratisk fremtid, hvor vi ser ind i udfordringerne sammen. Vi vil bruge konferencen til for alvor at sparke gang i, hvordan vi kommer til at sikre, at teknologi kan bruges til at beskytte og fremme demokrati og menneskerettigheder og se på, hvordan vi kan skærme os mod de autokrater, som vil bruge teknologierne til noget andet,” siger han.

Nogle er måske i tvivl om, hvad det betyder, at teknologien skal beskytte demokratiet og fremme menneskerettigheder. Kan du forklare, hvad I helt konkret vil gøre?

”Det er noget af det, som er vigtigt at diskutere med aktørerne på konferencen – hvordan kan de sikre, at deres platforme bruges som det digitale forsamlingshus, vi alle ønsker, og undgå, at det bliver brugt til at dele ulovligt indhold, eller at fremmede magter deler misinformation. Jeg tror, at der både skal lovmæssige og teknologiske ting til – og så skal der være transparens i forhold til algoritmer. Det er sensitivt, fordi det er der, tech-giganternes forretningsmodel ligger. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt, for hvis det er algoritmer, der skaber polarisering og ulovligheder, er det noget af det, som ødelægger vores demokrati.”

Også i 2017 ville den daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) gå forrest. Dengang blev Casper Klynge udpeget som verdens første tech-ambassadør til at lede en ny udenrigspolitisk strategi, som blev døbt techplomacy, teknologisk diplomati.

Men efter godt tre år sagde Casper Klynge op og skiftede jobbet ud med en stilling hos it-virksomheden Microsoft. I august 2020 blev posten så overtaget af Anne Marie Engtoft Larsen, som har en fortid i World Economic Forum.

En del af strategien er, at den danske tech-ambassadør i USA skal holde tech-giganterne i ørerne. Men den tidligere ambassadør har fortalt, at det var svært overhovedet at få dem i tale. Hvordan vil du få dem til at samarbejde?

”Det er ikke kun lille Danmark, de skal lytte til. Vi går forrest og indgår i alliancer, og så kan vi skabe nok magt til at ændre tingene. Ved at lave alliancer kan vi skabe den styrke, der skal til, for at også de store teknologivirksomheder er nødt til at rette ind. Der er også lovgivningsredskabet, som jeg helt klart mener, at vi skal bruge internationalt. Der er nogle klare principper og værdier, og de skal gælde i de digitale sfærer.”

Udenrigsministerens partiformand, statsminister Mette Frederiksen, kom med en stikpille til tech-giganterne, da hun på talerstolen ved Folkemødet i juni i år sagde, at ”tech-giganterne skal understøtte den demokratiske samtale – frem for at undergrave den gennem digitale ekkokamre og polarisering”.

Ministre er flittige på Facebook

Også kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gik til angreb på Facebook i oktober, efter at det blev afsløret, at tech-giganten havde skjult, at fotodelingstjenesten Instagram var skadelig for teenagere.

Du har tidligere kritiseret de sociale medier. Ligesom dine ministerkolleger bruger du Facebook og Twitter flittigt, og Socialdemokratiet har netop brugt et millionbeløb på annoncer i kommunalvalgkampen. Kan du forstå, hvis nogen mener, at det er hyklerisk?

”Jo, hvis det var Facebook, jeg går til angreb på, men det gør jeg faktisk ikke. Det, jeg går til angreb på, er dem, som vil misbruge teknologien på Facebook og andre platforme. Det er fantastiske teknologier og en gave – det er et demokratisk middel, som kan forene folk og mobilisere demokratibevægelser. Det er på ingen måde et angreb på sociale platforme som Facebook. Jeg er teknologi-optimist, og jeg tror på, at vi kan skabe digitale forsamlingshuse. Men jeg tror også, at det kun kan lykkes, hvis vi skærmer os mod de negative måder at bruge teknologi på. Det er klart, at de har et kæmpe ansvar, og jeg er glad for, at de er med på konferencen, for så kan man tage debatten med dem.”