Prøv avisen

Jihad-brude bruges til rekruttering for IS

”Den måske største fare er, at disse kvinder kan inspirere andre - både mænd og kvinder - til at udføre angreb i vestlige lande, eller til at rejse til Syrien og Irak,” lyder det i rapporten. Modelfoto.

Kvinder fra Vesten søger i stadig større tal til Syrien for at støtte Jihad. Rapport anslår, at 500 kvinder har taget turen

I begyndelsen var det unge mænd, der via YouTube, Facebook og Twitter fortalte om det glorværdige liv som hellig kriger, i et forsøg på at få flere frivillige til at rejse til Syrien og tilslutte sig IS. Men nu er det unge kvinder - de såkaldte jihad-brude - som spiller en aktiv rolle i rekrutteringen.

Den britiske tænketank Institute for Strategic Dialogue (Instituttet for Strategisk Dialog) har netop offentliggjort en rapport, som undersøger, hvorfor kvinder - fra unge piger til modne kvinder - er tiltrukket af at blive jihad-brude.

”Den måske største fare er, at disse kvinder kan inspirere andre - både mænd og kvinder - til at udføre angreb i vestlige lande, eller til at rejse til Syrien og Irak,” lyder det i rapporten.

Særligt de unge bruger et sprog på Twitter, som er udviklet i sms'er med alle mulige mærkelige forkortelser og gadeslang, som er kendt blandt britiske teenagere. Hertil tilsætter de religiøse udsagn.

Rapporten siger også, at de unge kvinder har en nær-mest skizofren tilgang, hvor de på engang lægger gru-somme billeder af halshugninger og ofre for IS på internettet, men samtidig har billeder af legende hundehvalpe eller referencer til Disney-film.

Det sidste fænomen har givet navn til rapporten ”Becoming Mulan” (At blive Mulan) med henvisning til Disney-tegnefilmen om en heltemodig kinesisk pige, Mulan, som en pige skriver om på Twitter.

”Vi finder det fascinerende, for det viser, at disse mennesker er fra Vesten, men at de samtidig hader det vestlige samfund,” siger medforfatter Ross Frenett til den britiske nyhedsstation BBC.

Rapporten anslår, at 3000 fra Vesten kæmper i Syrien, og at de 500 er kvinder. Men blandt kvinder er det langt mere udbredt, at de er konverteret til islam. Og fælles for dem alle er ønsket om at etablere et kalifat.

Melanie Smith fra det internationale center for studier af radikalisering ved Kings College i London følger også unge muslimske kvinder, og særligt unge piger på de sociale medier.

”Jeg støder på piger hver dag, som siger, de er desperate efter at komme derover. Andelen af piger, som tager skridtet fra ønsket om at gå til rent fysisk at gøre det, er ret lille. Men der er mange som gerne vil,” har hun sagt til avisen Evening Standard.