Joe Bidens indsættelse bliver helt anderledes end sine forgængeres. Få et indblik i hvorfor

Det bliver en indsættelse ulig nogen anden i historien, når demokraten Joe Biden på onsdag bliver taget i ed som USA’s 46. præsident. Donald Trumps beslutning om at holde sig væk, er et symbolsk angreb på det amerikanske demokrati, siger historiker

Når en ny præsident indsættes, plejer amerikanere i hundredtusindvis 
at valfarte til forbundshovedstaden Washington for at overvære den højtidelige ceremoni, som her under John F. Kennedys indsættelse som USA’s 35. præsident. Men i år bliver anderledes – blandt andet på grund af coronapandemien, der har kostet over 385.000 amerikanere livet.
Når en ny præsident indsættes, plejer amerikanere i hundredtusindvis at valfarte til forbundshovedstaden Washington for at overvære den højtidelige ceremoni, som her under John F. Kennedys indsættelse som USA’s 35. præsident. Men i år bliver anderledes – blandt andet på grund af coronapandemien, der har kostet over 385.000 amerikanere livet. . Foto: Harry Holbrook/The Boston Globe via Getty Images.

Det var meningen, at Joe Biden onsdag på sin indsættelsesdag skulle ankomme fra sin hjemby Wilmington til den amerikanske forbundshovedstad på samme måde, som han gjorde i sine årtier som senator: med toget. Biden var kendt for at pendle de 90 minutter mellem Washington og Wilmington for at kunne lægge sine børn i seng hver aften, og hans kærlighed til statsbanen Amtrak er en så central en del af hans politiske identitet, at han tog toget hjem på sin sidste dag som vicepræsident i 2017.

Bidens plan om at være præsidenten, der rullede ind med morgentoget, er i 11. time blevet forpurret af sikkerhedshensyn, og magtoverdragelsen i næste uge bliver i det hele taget ulig nogen anden i nationens historie. På grund af corona-pandemien og den politiske uro ansporet af præsident Donald Trumps forsøg på at omstøde valgresultatet er en lang række af dagens traditioner og festligheder aflyst, og stemningen i hovedstaden er langt mere anspændt end sædvanligt.

I slipstrømmen på Trump-tilhængeres voldelige stormløb på kongresbygningen U.S. Capitol den 6. januar, der sendte chokbølger igennem USA og verden, og som har udløst en ny rigsretssag mod Trump, er frygten for yderligere vold vokset, og op imod 20.000 medlemmer af Nationalgarden er udsendt til forbundshovedstaden op til indsættelsesdagen.

Ifølge amerikanske medier og myndigheder planlægger pro-Trump højrefløjsekstremister yderligere angreb på kongresbygningen og på folkevalgte politikere, og sikkerhedsopbuddet i Washington bliver uden fortilfælde i moderne tid. Det nærmeste, USA kommer på en lignende situation, var Abraham Lincolns første indsættelse i 1861, hvor nationen var på randen af en borgerkrig, og et tungt bevæbnet kavaleri og infanteritropper vogtede den kommende præsidents under optoget til kongresbygningen.

Som den første siddende præsident i 152 år vil Donald Trump ikke deltage i indsættelsen af sin efterfølger i embedet, og hans udeblivelse kaster en mørk skygge over USA’s stolte demokratiske traditioner. Det siger historiker og kommentator Jim Bendat, der er forfatter til bogen ”Democracy’s Big Day: The Inauguration of Our President, 1789-2013” (Demokratiets store dag: Indsættelsen af vores præsident 1789-2013).

”Indsættelsesceremonien har en meget stor symbolsk betydning som en fejring af demokratiet. Den er ikke kun til for USA og amerikanerne. Den viser hele verden, at vi her i verdens ældste demokrati respekterer folkestyret og er forpligtet til at sikre en fredelig magtoverdragelse fra den ene regering til den anden. Den symbolik er gået tabt på grund af Donald Trumps manglende vilje til at prioritere USA og nationens interesser,” siger han.

Den amerikanske historiker minder om, at Trump i sin indsættelsestale for fire år siden lovede at sætte ”USA først”.

”Donald Trump bekræfter nu, at ’USA først’ er et svindelnummer. Lige netop den dag, hvor hele verden har øje på det amerikanske demokrati, vælger han at sætte USA sidst,” siger han.

Præsidentens bevidste valg om at undlade at udtrykke opbakning til den demokratiske proces er særlig alvorlig i lyset af angrebet på kongresbygningen, mener Jim Bendat:

”I sidste uge oplevede vi et fysisk angreb på det amerikanske demokrati. Donald Trumps udeblivelse fra indsættelsen er et symbolsk angreb på det amerikanske demokrati.”

Det er ikke første gang i USA’s historie, at en siddende præsident afslår at deltage i indsættelsen af sin efterfølger. Donald Trump slutter sig til en lille klub, hvis øvrige medlemmer er tre af hans forgængere: John Adams i 1801, John Quincy Adams i 1829 og Andrew Johnson i 1869.

”Det er værd at bemærke, at vi skal så langt tilbage i historien for at finde eksempler på, at en præsident efter et valgnederlag har nægtet at se sin efterfølger blive taget i ed. Under normale omstændigheder – med normale præsidenter – handler indsættelsen om at forpligte os på fred, forsoning og fordragelighed,” siger Jim Bendak.

Historikeren peger på, at præsident Gerald Ford så på, da Jimmy Carter i 1977 holdt sin indsættelsestale, og at Carter gjorde det samme efter sit nederlag til Ronald Reagan. I 1993 var præsident George W.H. Bush til stede, da Bill Clinton blev taget i ed. Og det er ikke kun besejrede siddende præsidenter, som har tilsidesat deres skuffelse over et valgnederlag og er dukket op til deres politiske modstanders indsættelse. Da George W. Bush i 2001 holdt sin indsættelsestale efter en bitter valgkamp, der efter en strid om stemmeoptællingen endte med at blive afgjort af USA’s højesteret, sad hans modstander, daværende vicepræsident Al Gore, i publikum. Donald Trumps besejrede modstander ved valget i 2016, Hillary Clinton, befandt sig da også i sin egenskab af tidligere førstedame få meter fra Trump, da han blev taget i ed for fire år siden.

Ifølge nyhedsmediet Politico vil Donald Trump formentlig forlade Washington og rejse til sin ejendom i det sydlige Florida, Mar-a-Lago, dagen inden Joe Bidens indsættelse. Han havde angiveligt overvejet at bekendtgøre sit kandidatur til præsidentvalget i 2024 på indsættelsesdagen, men dette er tilsyneladende ikke længere på tale i lyset af sidste uges optøjer og den deraf følgende rigsretssag, som i tilfælde af en dom i Senatet vil forhindre ham i at gøre et politisk comeback.

Det traditionelle formiddagsmøde mellem den afgående og den kommende præsident i Det Hvide Hus, hvor de stiller op til en fotoseance, drikker te eller kaffe og derpå kører sammen til kongresbygningen umiddelbart inden indsættelsesceremonien, er aflyst. Donald Trump har heller ikke inviteret Joe Biden til en rundvisning i præsidentboligen, efter at denne blev erklæret som valgets vinder i november. Selv blev Trump og hans hustru, Melania Trump, inviteret til Det Hvide Hus af daværende præsident Barack Obama blot to dage efter hans egen valgsejr i 2016, ligesom også Obama blev budt indenfor af daværende præsident George W. Bush seks dage efter valgdagen i 2008.

Ligesom sine forgængere vil Joe Biden blive taget i ed som præsident på trappen foran kongresbygningens vestlige front – samme sted, hvor råbende og truende Trump-tilhængere nøjagtig to uger forinden overmandede kongrespolitiet og tiltvang sig adgang til det amerikanske demokratis hellige haller, alt imens kongresmedlemmerne var i færd med at bekræfte Joe Bidens valgsejr. Tidligere i denne uge afviste demokraten at overveje at rykke ceremonien indendørs af sikkerhedshensyn.

”Jeg er ikke bange for at aflægge ed udenfor,” sagde Joe Biden, hvis indsættelsestale ventes at kredse om national samling.

På grund af corona-smittefaren og truslen fra voldelige demonstrationer opfordrer myndighederne amerikanerne til at blive hjemme og se præsidentindsættelsen i fjernsynet. Området omkring kongresbygningen er allerede afspærret.

Blandt de få gæster til den utraditionelle ceremoni bliver de amerikanske senatorer og kongresmedlemmer, medlemmerne af højesteret samt tre af de tidligere nulevende præsidenter: Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama. Den fjerde nulevende ekspræsident, den 96-årige Jimmy Carter, bliver i sit hjem i sydstaten Georgia på grund af de risici, som der er forbundet med at rejse under en pandemi.

Præsident Trumps vicepræsident, Mike Pence, har bekræftet, at han vil være til stede ved indsættelsen.

Den ikoniske parade efter indsættelsen bliver erstattet af en virtuel en af slagsen, og den sædvanlige frokost afholdt af USA’s kongres samt de store baller og gallafester om aftenen er aflyst. Umiddelbart efter indsættelsen planlægger Joe Biden at besøge militærkirkegården Arlington National Cemetery sammen med Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama for at lægge en krans ved den ukendte soldats grav.

”Vi ved én ting med sikkerhed: Indsættelsen kommer til at adskille sig fra alle andre i moderne amerikansk historie,” siger Jim Bendak.

Se billeder fra tidligere præsidentindsættelser her.