Jødehadet i Tyskland vokser - især blandt muslimer

Muslimer tilslutter sig i højere grad antisemitiske udtalelser end ikke-muslimer, viser omfattende undersøgelse i Tyskland. Antallet af antisemitiske lovovertrædelser er på sit højeste

Tyske jøder er her samlet i Berlin april 2018 for at fordømme et antisemitisk overfald på en ung mand, der havde sin kippa på i den tyske hovedstad, viser ny undersøgelse.
Tyske jøder er her samlet i Berlin april 2018 for at fordømme et antisemitisk overfald på en ung mand, der havde sin kippa på i den tyske hovedstad, viser ny undersøgelse. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix.

“Død over Israel"-råb ved pro-palæstinensiske demonstrationer i Berlin. Afbrænding af israelske flag. En jødisk skoleelev i vesttyske Nordrhein-Westfalen, som konfronteres af en klassekammerat med ordene: 

“Det er en skam, at nazisterne ikke længere er der. Ellers ville du være blevet gasset for længe siden."

Det er blot nogle få nyere eksempler på en foruroligende udvikling i det Tyskland, som siden massemordet på seks millioner jøder for godt syv årtier siden har sagt “aldrig igen”: Antisemitiske overgreb stiger, og aldrig før i nyere tid har der været så mange antisemitiske hændelser i Tyskland. Det viser tal fra det tyske politi, som er blevet præsenteret i flere medier. I 2021 var der således 3028 lovovertrædelser af jødefjendtlig karakter - det højeste tal, siden politiet i 2001 begyndte at registrere hændelserne.

Højreradikale står bag de fleste antisemitiske lovovertrædelser, men andelen af overtrædelser motiveret af "udenlandsk ideologi" såsom islamistisk tankegods er steget med 217 procent til 127 lovovertrædelser. En stigning, som berliner-avisen Der Tagesspiegel betegner som “alarmerende”.

Udviklingen underbygges af en undersøgelse fra analyseinstituttet Allensbach, som viser, at antisemitiske stereotyper og jødehad er langt mere udbredt blandt muslimer i Tyskland end blandt den gennemsnitlige befolkning. 

“Hidtil har der kun været få undersøgelser af forekomsten af antisemitisme blandt muslimer i Tyskland. Desværre bekræfter de nye tal det, som vi længe har frygtet: Antisemitiske holdninger er meget udbredte her,” siger Remko Leemhuis, leder i Berlin af organisationen American Jewish Committee (AJC), som har bestilt undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Rige jøder uden hold i virkeligheden

Han understreger samtidig, at undersøgelsen viser, at antisemitisme er et problem i samfundet som helhed og "på ingen måde kun er et problem i den politiske periferi".

“Men eftersom muslimer er en naturlig del af vores samfund, må vi derfor også tale om denne antisemitisme,” siger Remko Leemhuis.

For eksempel mener 54 procent af de tysktalende muslimer, at jøder udnytter deres status som ofre for holocaust til deres fordel, mens godt en tredjedel af den ikke-muslimske befolkning er enig i dette. 49 procent af de adspurgte muslimer tilslutter sig den antisemitiske myte om, at jøder har for stor magt i erhvervslivet og finansverdenen, mens den opfattelse deles af 23 procent i den ikke-muslimske befolkning.

Udsagnet "jøder er rigere end den gennemsnitlige tysker" accepteres af 47 procent af muslimerne - mod 27 procent af den samlede befolkning. Det har dog intet med virkeligheden at gøre, påpeger avisen Die Welt: Cirka 220.000 jøder kom i 1990'erne til Tyskland fra Sovjetunionens efterfølgerstater - svarende til 90 procent den nuværende jødiske befolkning i landet - og heraf lever cirka 70.000, herunder mange holocaust-overlevende, i alderdomsfattigdom.

Som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad er Europa ifølge en række undersøgelser i disse år vidne til en voksende bølge af jødehad. Israel-relateret antisemitisme er en stor del af problemet, hvilket den aktuelle undersøgelse også peger på. Her siger 63 procent af muslimerne, at de har et dårligt eller meget dårligt billede af den jødiske stat, sammenlignet med 23 procent af befolkningen som helhed.

“Selvfølgelig kan man kritisere Israel. Men det er problematisk, når der anvendes andre standarder," siger Remko Leemhuis til Tagesspiegel med henvisning til, at Israel ofte dømmes hårdere end andre lande med tilsvarende problemer.

Jødehad blandt højrenationale

Undersøgelsen peger også på en mulig sammenhæng mellem moskébesøg og antisemitisme: Muslimer, der oftere går i moské, er mere optaget af jødehad. Dette skyldes til dels, at mange moskéer i Tyskland er under udenlandsk indflydelse fra eksempelvis Tyrkiet og Iran. Tyskland bør "reducere afhængigheden og indflydelsen udefra", siger Felix Klein, den tyske forbundsregerings antisemitisme-kommissær, til Tagesspiegel. Tyske politikere har “alt for længe ignoreret muslimsk sjælesorg", siger han.

Problemet med jødehad kommer dog langtfra kun fra muslimer, men også fra den yderste højrefløj. Ifølge undersøgelsen er vælgere af det højrenationale parti Alternativ for Tyskland (AfD) i højere grad enige i antisemitiske udsagn end vælgere fra andre partier. 48 procent af de adspurgte AfD-vælgere deler den opfattelse, at jøderne udnytter holocaust til deres egen fordel, sammenlignet med 24 procent af vælgerne af De Grønne og 34 procent af befolkningen som helhed. 

De seneste års tiltagende antisemitisme kan betyde, at jødernes tusindårige tilstedeværelse i Europa er på vej mod enden, mener den tysk-jødiske historiker Michael Brenner.

“For første gang kan jeg forestille mig et Europa uden en betydelig tilstedeværelse af jøder. Jeg har selv overvejet at emigrere. Men hvortil? Det er ikke så oplagt for jøder, som det kan lyde. De fleste føler sig rodfæstet, hvor de er,” har han sagt her i avisen.