Jøder har skrevet de mest populære julesange

Julesne og gran fylder meget i nogle af de mest populære klassiske jule-sange, mens der sjældent er plads til den kristne jul

Irving Berlin omgivet af nogle af sine sangtitler. -
Irving Berlin omgivet af nogle af sine sangtitler. - . Foto: Ronald Grant Archive/Mary Evans/Scanpix.

Siden 1942 har store dele af verden nynnet med på ”White Christmas” - sangen, hvor Bing Crosby synger om sin drøm om en hvid jul.

Ifølge Guinness Rekordbog er det med et anslået salg på over 100 millioner eksemplarer den mest solgte sang i verden.

I lighed med mange populære klassiske julehits handler teksten om en stemning og ikke om den kristne jul.

Forklaringen er, at sangen er skrevet af Irving Berlin, og han var del af gruppen af meget produktive jødiske sangskrivere i efterkrigstidens USA, som med stor succes skrev verdslige julesange.

Det gælder eksempelvis ”Santa Baby”, ”Winter Wonderland”, ”Sleigh Ride”, ”Let it Snow”, ”The Christmas Song” samt ”Rudolf med den røde tud”, som også har fået et langvarigt liv i sin danske oversættelse af Poul M. Jørgensen.

Den britiske sanger Barb Jungr, der er uddannet i musikvidenskab fra Goldsmiths' College i London, forklarer, at der var en meget stor andel af jøder blandt de populære amerikanske sangskrivere med base i New York.

”Derfor vil der også være proportionelt flere jøder bag julesange. Hvis du ser på ordene i teksten, så er der ikke noget religiøst. Det handler om sne, ild i pejsen og klokker, der ringer. Det er i bund og grund kærlighedssange, som er forklædt for at passe til højtiden,” forklarer Barb Jungr, hvis oldemor på fædrene side var jødisk.

Irving Berlin var jødisk immigrant fra Hviderusland, og han skrev sangen om den hvide jul midt om sommeren i Californien.

”Det er en sang for alle, uanset tro, som er væk fra hjemmet og familien på denne tid af året, og det handler om længsel. Det er noget, alle på denne planet kan forholde sig til uanset kultur eller religion,” har Bert Fink fra selskabet Rodgers & Hammerstein, der varetager rettighederne til Irving Berlins sange, forklaret i et interview med hjemløsemagasinet Big Issue.

Irving Berlin tog ikke kun julen under behandling. Han skrev også musicalen ”Easter Parade” (Påskeparaden), hvilket forfatteren Philip Roth kommenterer i sin roman ”Operation Shylock”.

”Det er de to begivenheder, der symboliserer Kristi guddommelighed - den guddommelighed, der er i hjertet af den jødiske afvisning af kristendommen - og hvad er det, Berlin gør? Han afkristner dem begge. Påsken bliver til et modeshow, og julen til en ferie i sne,” skriver Philip Roth.

Der er naturligvis også populære sange, som nævner Jesus. Den amerikanske crooner Johnny Mathis lå nummer ét på de britiske hitlister i 1976 med ”When a Child is Born”.

Såvel amerikaneren Harry Belafonte som den tyske popgruppe Boney M har haft stor succes med sangen ”Mary's Boychild” (Marias drengebarn), hvilket også gælder Cliff Richard med den nye juleklassiker ”Misteltoe and Wine” (mistelten og vin), som også har kristne referencer.