Jødiske atleter skal dyste i Hitlers olympiske kulisse

I dag åbner European Maccabi Games i Berlin. De 2300 jødiske atleters lege udspiller sig i nazisternes Olympiapark fra De Olympiske Lege i 1936. Det er et vigtigt signal, siger arrangørerne

Nazisternes Olympiapark i den tyske hovedstad, Berlin, er med Werner March som hovedarkitekt bygget i årene 1934-1936 op til De Olympiske Lege i 1936.
Nazisternes Olympiapark i den tyske hovedstad, Berlin, er med Werner March som hovedarkitekt bygget i årene 1934-1936 op til De Olympiske Lege i 1936. Foto: AKG/Scanpix.

”Ved guldmedaljer bliver alle meschugge!”

Dette budskab er de seneste uger blevet formidlet af 1500 mandshøje plakater i hele Berlin.

For dem, der ikke lige kender ordet meschugge, afsløres det ved nærmere eftersyn, at det er jiddisch for ”ellevilde”. At det handler om den største jødiske sportsbegivenhed i Europa, European Maccabi Games, er derimod blæst stort op.

Når den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, i aften har åbnet de jødiske lege, der finder sted hvert fjerde år, vil 2300 jødiske atleter over de næste 10 dage dyste inden for 19 sportsgrene. Yderst symbolsk foregår legene her i 70-året for Anden Verdenskrigs afslutning i den tyske hovedstads Olympiapark, hvor tyske jøder blev nægtet deltagelse under nazisternes OL i 1936.

”Vi tror på, det er det rigtige tidspunkt. Mange af dem, der har oplevet shoa og fordrivelse, lever stadig, og de kan nu opleve at komme tilbage til Tyskland og bidrage til en forsoning,” siger Alon Meyer, leder af Makkabi-bevægelsens tyske afdeling.

”Arrangementet giver mulighed for en ny jødisk selvfølgelighed omkring at være jøde i Europa, og det giver mulighed for en ny tysk selvforståelse.”

Som global zionistisk sportsbevægelse med cirka 400.000 medlemmer i over 60 lande har Makkabi rødder i 1890'ernes Europa, hvor den voksede som en konsekvens af den stigende nationalisme og antisemitisme.

Selve Makkabi-legene blev dog holdt første gang i 1932, hvor 500 jødiske atleter fra 23 lande deltog. Fra 1950 og frem er legene vokset støt, både med firårlige ”Makkabiader” i Israel og senere med European Maccabi Games som europæisk aflægger af den jødiske OL-pendant.

Med valget af Berlin kommer sportsbegivenheden i Alon Meyers øjne ikke på fremmed territorium - den kommer nærmere hjem. Med de tyske gymnastikforbund som forbillede fik Berlin i 1898 en af de første jødiske idrætsforeninger, og i 1922 grundlagdes Makkabi-bevægelsen i netop Berlin.

Alligevel har årets valg af Tyskland og Olympiapark, der blandt andet huser Olympiastadion og seks store nazistiske statuer af ariske atleter, medført ”en vis modstand fra nogle underorganisationer,” som Alon Meyer udtrykker det:

”Men vi er overbeviste om, at det er det rigtige signal, og vi accepterer selvsagt, hvis nogle ikke ønsker at deltage i denne forsoningsrejse.”

Han understreger samtidig, at Makkabi er forbeholdt jødiske atleter, men at folk fra alle religioner, etniciteter og nationaliteter er hjerteligt velkomne til at deltage i de sportslige festligheder.

Et vigtigt element ved de jødiske lege er sikkerheden, fortæller Oren Osterer, der leder forberedelseskomitéen ved European Maccabi Games.

”Det seneste år har været svært for jøder i Europa med meget jødehad og angrebene i Paris og København. Med fredelige Maccabi Games i Berlin vil vi vise, at jødisk liv kan have en selvfølgelig plads i Europa,” siger han.

”Alle store events kræver sikkerhedsopbud, men som jødisk arrangement kræver Maccabi Games desværre ekstra store foranstaltninger.”