Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Johannes Paul II et stort skridt nærmere helgenstatus

Mindst en million mennesker var samlet på Peterspladsen i går for at deltage i den messe, hvor pave Benedikt XVI saligkårede den afdøde pave Johannes Paul II. Øverst ses gobelinen, der afbilleder pave Johannes Paul II under saligkåringsmessen på Peterspladsen i Rom. Nederst til venstre kysser pave Benedikt det relikvie, der indeholder blod fra pave Johannes Paul 11. Og på billede nummer to fra venstre venter de katolske biskopper på at overvære saligkåringen. Yderst til højre ses selve gobelinen med et portræt af Johannes Paul II.

En million mennesker overværede i går saligkåringen af pave Johannes Paul II i Rom

Peterspladsen i Rom var forvandlet til et gigantisk menneskehav, da pave Benedikt XVI i går saligkårede sin forgænger pave Johannes Paul II under en messe foran flere end en million mennesker. Dermed er den forrige pave kommet et skridt videre på vejen til at blive ophøjet til helgen.

Efter at pave Benedikt under højlydte glædestilkendegivelser fra menneskemasserne havde erklæret Johannes Paul II for salig, blev et portræt af den forrige pave afsløret på Peterspladsen.

LÆS OGSÅ: Folket får sin salige pave

Pilgrimme viftede med flag fra hele verden, og der lød tastfaste råb om "santo subito" – "helgen nu".

Det samme gjorde pilgrimme under begravelsen af Johannes Paul II for seks år siden.

Johannes Paul II var pave fra 1978 til sin død i 2005, og saligkåringen af den polskfødte pave har også stor betydning for danske katolikker.

Det siger præst Niels Engelbrecht fra den katolske domkirke Sankt Ansgar Kirke i København.

"Johannes Paul var pave i en meget lang periode. Han besøgte Danmark i 1989, og danske katolikker har et tættere forhold til ham end til andre paver," forklarer Niels Engelbrecht.

Han understreger, at Johannes Paul II ikke blot var en pave, der sad i Rom:

"Han var en pave, der rejste rundt i hele verden for at forkynde evangeliet. Han forstod at gøre pavedømmet nærværende for mennesker, og han var ustandselig i avisen og blandede sig i samfundet. Han bragte budskabet om retfærdighed og fred, og hans virksomhed havde betydning for Murens fald. Saligkåringen betyder meget for katolikker i Danmark og i hele verden. Den er en anerkendelse af, at Gud var med i det, han gjorde," siger Niels Engelbrecht.

Under ceremonien i Peterskirken var der reserveret en særlig plads til søster Marie Simon-Pierre Normand. Den franske nonne har fortalt, at hun ved at bede om den afdøde paves forbøn er blevet helbredt for Parkinsons syge, og hendes helbredelse er blevet godkendt som et mirakel.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters støtter et stort flertal af katolikker saligkåringen, mens et mindretal har kritiseret, at kåringen, der normalt kan tage årtier, er kommet for tidligt.

soendergaard@k.dk

Pave Benedikt XVI kysser relikviet, der indeholder Johannes Pauls blod. Foto: .
Biskopper venter inden messen, der skal saligkåre den afdøde pave Johannes Paul II. Foto: .
A tapestry of Pope John Paul II is displayed during his beatification mass led by Pope Benedict XVI in Saint Peter's Square at the Vatican May 1, 2011. Pope John Paul II moves a step closer to sainthood on Sunday when his successor beatifies him before an expected crowd of several hundred thousand people. REUTERS/Max Rossi (VATICAN - Tags: RELIGION SOCIETY. ( Foto: MAX ROSSI DANMARK 2011)